Алтернатива Вести Македонија Настани

Музеј на РС Македонија: “Женска градска облека од османлискиот период во Македонија”

  Каталогот “Женска градска облека од османлискиот период во Македонија” е издаден за истоимената изложба одржана во 2017 година, чиј автор е Горан Костадинов.         Во каталогот е прикажан дел од градската женска облека која се носела во македонските градови во втората половина на 19 век и почетокот на 20 век, кога […]

Алтернатива Настани Ударни вести

Архивско богатство: Нови каталози за историјата на Скопје, Тетово и Штип

  Во рамките на издавачката дејност, Државниот архив објави три каталози наменети за изложбите „Скопска градска општина“, „Документарното богатство на тетовскиот Архив“ и „Документарното богатство на Архивот во Штип“.   Државните архиви имаат различни улоги во општеството, но неизбежни се оние кои велат дека тие се чувари на меморијата, културни институции и инструменти за добро […]