Вести Македонија Топ теми Ударни вести

АХВ нареди итно повлекување на производ од маркетите

  Агенцијата за храна и ветеринарство ги информира потрошувачите дека се отповикува небезбедниот производ „Bio Chocolate Chip peanut butter“, поради присуство на недеклариран алерген млечен протеин. Од АХВ ги наведоа деталите за производот:   Сериски број/лот: LO107 Рок на употреба: 01.07.2023 Производство: Nature‘s Finest Увозник: Зегин ДОО Дистрибутер: Зегин ДОО Крајните потрошувачи кои гo имаат купено горенаведениoт производ со посочениот […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

АХВ: Од пазарот се повлекува јогуртот „Баланс+“

  Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) соопшти дека од пазарот се повлекува јогурт „Баланс+“ во пакување од 1 литар. Причините за повлекувањето, се неусогласена концентрација на афлатоксини со македонските прописи, поради што овој производ е потенцијален ризик по здравјето на луѓето. Дополнително, количества што се повлекуваат не биле наменети за македонскиот пазар. Се повлекуваат пакувањата […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Мицкоски: Ќе ја напуштам политиката ако некој од партијата гласа за промена на Уставот

  Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски најави повлекување од политиката доколку пратеници на ВМРО-ДПМНЕ дадат поддршка на уставните измени за внес на Бугарите. Тој порача да се стави крај на, како што вели, изјавите од власта дека дел од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ биле подготвени да гласаат „за“ промените на Уставот, што произлегуваат од францускиот предлог. […]

Вести Македонија Став Топ теми Ударни вести

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ да ја повлече Декларацијата за Гоце Делчев

  Според СДСМ, Декларацијата што ВМРО-ДПМНЕ ја поднесе во Собранието по повод 150-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, е политичко подметнување, со цел да се продлабочат поделбите во македонскиот народ и оди на штета токму на неговиот лик и дело. “Гоце Делчев е еден од најзначајните македонски национални херои, чие наследство силно го промовираме. Од […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

АХВ: Итно повлечени од продажба МИЛКА и КИТ КАТ сладоледи!

  Агенцијата за храна и ветеринарство ги информира потрошувачите дека операторот со храна АЛМА М, врз основа на издадено решение од АХВ, од пазарот врши итно повлекување и отповикување на небезбедни производи односно сладоледи, поради утврдено зголемено присуство на етилен оксид. Од пазарот се повлекуваат сладолед KIT KAT стапче со потекло од Франција, сладолед Милка […]