Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Академска церемонија за Јордан Плевнеш во Пантеон Асас, Париз

  Денот на Светите браќа Кирил и Методиј, сесловенски просветители и заштитници на Европа, 24 мај, беше одбележан и со академска церемонија посветена на творештвото и универзитетската кариера на македонскиот писател со интернационално реноме Јордан Плевнеш. Настанот се одржа на парискиот Универзитет Пантеон Асас, инаку, дел на угледната париската Сорбона. Како што е познато, неодамна, […]

Алтернатива Настани

Јордан Плевнеш избран за претседател на Академија Балканика Еуропијана

  Македонскиот писател со интернационално реноме, Јордан Плевнеш избран е, едногласно, од сите 33 членови од десетте држави на Балканскиот полуостров, за претседател на Академија Балканика Еуропијана. Плевнеш беше предложен од претседателот на Европската Акедемија на Науките Уметностите и Книжевностите, Жан-Патрик Конрад, професор од Кралскиот колеџ од Лондон, Овој избор следеше по неодамнешното заминување во […]