Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Играниот филм “Дедо и Внук” освои романски оскар за најдобра камера

    Филмска манифестација „Гопо“ ги слави најважните достигнувања на романското кинематографија во годината 2020 година, што се одржува под знакот на пандемијата на коронавирусот. И покрај тешкотиите со кои се соочија, некои од филмовите објавени минатата година имаа можност да бидат погледнати од романски гледачи, да учевствуваат на врвни фестивали, номинации и да добијат […]

Алтернатива Македонија Настани

“Дедо и Внук” најдобар странски филм на Independent Film Awards во Лондон

  По шест вредни награди на познати фестивали шурум светот, играниот филм „Дедо и внук“ на режисерот Илија Пиперкоски е прогласен за најдобар странски филм на престижниот Independent Film Awards во Лондон.     Лондонскиот независен филмски фестивал е британски филмски фестивал што се одржува секоја година во април. Со преку 1.000 пријавувања на филмови […]

Алтернатива Настани

Филмот „Дедо и внук“ на Илија Пиперкоски награден на The Buddha International Film Festival

  Играниот филм „Дедо и внук“ на режисерот Илија Пиперкоски ја освои наградата за најдобра режија на The Buddha International Film Festival. TBIFF е посветен на прикажување нови и иновативни филмови додека ја поттикнува следната генерација на филмаџии. Фестивалот е силен поборник за социјални промени и ја охрабрува културната разновидност и разбирање меѓу народите. Се […]

Вести Македонија Музика и Филм

Замина Салаетин Билал пред да го види својот последен филм „Дедо и внук“

  “Беше вистинско задоволство да се работи со еден од доајените на македонскиот филм.Човек од кого може многу да се научи, не само за филмот, туку и за животот воопшто.” Вака режисерот Илија Пиперковски се сеќава на деновите поминати при снимањето на неговиот последен филм „Дедо и внук“, во кој забележителна улога има и Салаетин […]