Алтернатива Настани

Нова книга на ИЛИ-ИЛИ: “Идис” од Робер Бадентер

  Денес од печат излезе нова книга од издавачката куќа ИЛИ-ИЛИ. Се работи за романот „Идис“ од Робер Бадентер, во превод од француски на македонски јазик на Гзиме Старова. Објавувањето на книгата е поддржано од Министерството за култура. Често споменуваниот Бадентер, публиката веројатно го препознава преку неговиот ангажман околу осамостојувањето на Македонија по распадот на […]

Алтернатива Настани

ИЛИ-ИЛИ со издание на „Латински цитати, изрази и фрази“

  „Латински цитати, изреки и фрази“ е збирка од нешто помалку од 5 000 латински цитати, изреки, фрази, правни максими, девизи на поединци или групи, здравствени препораки, хералдички гесла и други куси латински изрази од различна провениенција. Најбројни се цитатите од римската книжевност, од латинскиот превод на Библијата (Vulgata) и од некои подоцнежни дела. Поради […]

Алтернатива Настани

ИЛИ-ИЛИ: Романот „Маџун“ од Влада Урошевиќ е повторно меѓу читателите

  По првото издание (Магор 2018), романот „Маџун“ од Влада Урошевиќ ја добива наградата „Стале Попов“ на ДПМ, номиниран е за македонски кандидат за наградата Балканика а преводи се објавени во Бугарија, БиХ, Србија и Хрватска.  „Користејќи различни средства и на поинаков начин, Урошевиќ во Маџун постигнува ефект што, во доживувањето на читателот, е сличен […]

Алтернатива Настани

Нов роман „Мина“ од Игор Анѓелков

  Деновиве од печат излезе новиот роман „Мина“ од Игор Анѓелков, како 222 издание во едицијата „ПРОаЗА“ на издавачката куќа ИЛИ-ИЛИ.     По збирката раскази „Двојна експозиција“ објавена минатиот септември, ова е четврти роман, а вкупно шеста прозна книга на авторот, роман со мирис на чај од тегавец, вкус на палачинки со шеќер, завиен […]

Алтернатива Настани

Излезе од печат збирката раскази „Грбот на мажот“ од Аријан Лека

  Од печат излезе збирката раскази „Грбот на мажот“ од Аријан Лека, од издавачот ИЛИ-ИЛИ, која е прв превод од албански на македонски јазик во едицијата „ПРОаЗА“, благодарение на преведувачот Крешник Ајдини. Излегувањето на книгата финансиски е помогнато од фондацијата „Традуки“. Ова е одлична збирка која содржи дваесет и четири раскази за животот во сенката […]

Алтернатива Настани

Промоција на книгата „Луѓето, а не градот“ од Снежана Младеновска Анѓелков

  Денеска, 7 март, во 19 часот во Салонот 19.19 на КИЦ ќе се одржи промоцијата на новото прозно дело „Луѓето, а не градот“ на Снежана Младеновска Анѓелков, од издавачката куќа ИЛИ-ИЛИ, посветено на старо Скопје, градот кој веќе го нема, но кој сепак и понатаму живее во сеќавањата на неговите жители.   Низ соодветен […]

Алтернатива Настани

Промоција на романот ПИСМО ЗА ГЛОРИЈА од Живко Грозданоски

  Промоција на романот: ПИСМО ЗА ГЛОРИЈА од Живко Грозданоски, издание на Или-Или, 1 март, 20.00, кино Фросина – МКЦ Промоторка; Фросина Пармаковска   “Романот ‘Писмо за Глорија’ е автофокциски обид за реобмислување и сублимирање на фрагментираното минато што се води од една, навистина, благородна стремеж – испишување на реалноста што, честопати, може да биде […]

Алтернатива Настани

Иван Шопов е победник на Меѓународниот конкурс за хумористичен расказ „Алеко“ за 2022

  На конкурсот пристигнаа 104 раскази на 42 автори од 21 земја, a жири комисијата во состав Јордан Ефтимов, Михаил Вешим и Румен и Белчев за најдобар го избра расказот на Шопов „Географски откритија“. „Алеко“ е меѓународен конкурс кој се одржува во Бугарија од 1966 година до денес, со краток прекин на почетокот на 1990-тите […]

Алтернатива Настани

ИЛИ-ИЛИ: Вечерва промоција на едицијата АРГО

  Промоција на трите книги од едицијата АРГО на Или-Или: „Вистинска приказна“ од Лукијан од Самосата (превод од старогрчки), „Медеја“ од Л.А. Сенека (препев од латински) и „Втора филипика“ од М.Т. Кикерон (превод од латински). Преводот на книгите е на Светлана Кочовска Стевовиќ.     За книгите од едицијата АРГО ќе зборуваат: Весна Димовска (Институт […]

Алтернатива Настани

Нова книга од Живко Грозданоски “Писмо за Глорија”

  Денес од печат излезе новиот роман на Живко Грозданоски насловен „Писмо за Глорија“, како 216 издание во едицијата „ПРОаЗА“ на издавачката куќа ИЛИ-ИЛИ.     По успешната прва соработка на „Куфер за тројца“, книга која беше финалист за „Роман на годината“, продолжуваме со поддршката и издавањето на новиот ракопис на еден од најталентираните автори […]