Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Извршени 650 инспекциски надзори: Прекршочни налози од над 1.300.000 денари

  Државниотпазарен инспекторат контролираекономскисубјекти на цела територија на Република Северна Македонија по Одлука за определување на највисоки цени за одделни производи во трговијата на мало бр. 41-3467/3 од 03.04.2023 и Одлука за изменување на одлуката за определување на највисоки цени за одделни производи во трговијата на мало (Сл. Весник на РСМ бр. 78/23) донесена од […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Измена на Одлуката за највисоки цени на овошјето и зеленчукот

  Владата на вчерашната седница донесе Oдлука за изменување на Одлуката за определување највисоки цени за одделни производи во трговијата на мало. Согласно одлуката се утврдува цена во висина: до 95 денари за  килограм свежи домати, до 95 денари за  килограм свежи краставици, до 70  денари за  килограм кромид, до 100 денари за килограм свежи […]

Вести Македонија Ударни вести

Увозните цени на овошје и зеленчук пораснале до 30%, корегирани дел од замрзнатите цени

  На предлог на Министерството за економија, Владата на денешната седница донесе измена на Одлуката за определување на највисоки цени на овошје и зеленчук во трговијата на мало. Министерството за економија врз основа на спроведените консултации со најголемите увозници на овошје и на зеленчук во Република Северна Македонија, како и имајќи ги во предвид најновите […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Бектеши: Следната недела ќе се ревидираат дел од цените на овошјето и зелнчукот

  Министерот за економија Крешник Бектеши денеска оствари состанок со увозниците на овошје и зеленчук во државата. На состанокот учествуваа и претставници на Стопанската комора на С.Македонија. На состанокот се дискутираше за последната одлука на Владата за замрзнување на цените на дел од овошјето и зеленчукот. По завршувањето на состанокот министерот Бектеши изјави дека заедно […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Влада: Трговците да прибавуваат задолжителни количества овошје и зеленчук

  Владата на вчерашната седница донесе одлука трговците кои продаваат овошје и зеленчук, да прибавуваат и продаваат 70 проценти од количествата коишто ги продале во јануари и февруари. Оваа одлука, којашто следува по одлуката за замрзнување на цените на определени видови овошје и зеленчук, е предвидено да важи до крајот на април. Заклучено е дека […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Од денесека се замрзнува цената на овошјето и зеленчикот

  По намалувањето и замрзнувањето на цените на лебот, млекото и млечните производи, јајцата, тестенините и оризот, како и на повеќе хигиенски производи, од денесека се замрзнува цената на дел од овошјето и зеленчикот. Утврдена е максимална цена од 70 денари за килограм свеж домат, 75 денари за килограм свежа краставица, 90 денари за килограм […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Замрзнати цени на 11 видови овошје и зеленчук

  Министерот за економија Крешник Бектеши и директорот на Државниот пазарен инспекторат (ДПИ) Горан Трајковски денеска на прес -конференција информираа за последната Одлука на Владата за утврдување на највисоки цени на одделни производи, како и за извршените надзори од страна на ДПИ. Како што информираше министерот Бектеши, на предлог на Министерството за економија денеска Владата […]

Вести Македонија Ударни вести

МЗШВ дава поддршка за замрзнувањето на цените кај овошјето и зеленчукот

  Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство подготви и до министерството за економија достави анализа на цените за земјоделските произовиди на овошје и зеленчук. Би сакале да нагласиме дека министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги следи трошоците кои земјоделците ги имаат за приозводството и согласно тоа се креираат мерките на министерството за поддршка на […]