Вести Македонија Ударни вести

Емил Крстески: Обновување на Архивите и на професијата

  Генералното собрание на Меѓународниот совет на архивите (International Council on Archives) на 16 ноември 2020 година одржа виртуелен zoom состанок, на кој учествуваа над 120 директори на национални архиви, меѓу кои и директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески.     На состанокот, кој го водеше претседателот на МСА, Дејвид Фрикер, стана збор за […]

Вести Македонија Ударни вести

д-р Емил Крстески: Државниот архив – столб на националниот идентитет

    Развојниот пат на архивската дејност во Македонија е во непосредна врска со историјата на Македонија и македонскиот народ. Зачетоците на архивска дејност на почвата на Македонија може да се бараат уште за време на античкото кралство Македонија, кога таа граѓа била чувана во познатиот Александриски архив. Во денешно време, со својата современа организираност […]