Вести Македонија Ударни вести

Изласан Буџетот на општина Гостивар за 2023 година

  Советот на општина Гостивар со 31 глас „за“ и ниту еден против денеска го изгласа буџетот на општина Гостивар за 2023 година. Во текот на 2022 година, реализацијата на Буџетот на општина Гостивар е 96,5%, додека за 2023 година буџетот на општина Гостивар изнесува 1.257.300.000 денари.   Буџетот е составен во соработка со граѓани, […]

Вести Македонија Ударни вести

Буџетот на Град Скопје за 2023 изнесува над 7 милијарди денари

  Градот Скопје за наредната година донесе развоен буџет, со социјална компонента и соодветни мерки за домаќинско и штедливо работење на градот. Благодарение на Советот на град Скопје и конструктивноста на сите советнички групи, граѓаните на градот Скопје за следната 2023 година имаат нешто над седум милијарди денари (7.094.386.000 денари) за реализација на проекти кои […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Ковачевски за МИА: Од буџетот очекувам резултати и ќе инсистирам да ги има

  Буџетот за 2023 година е мој прв буџет како премиер и лично ќе се залагам да покаже резултати, да ја обезбеди потребната основа за премин кон забрзан економски раст и развој на државата, порачува премиерот Димитар Ковачевски во интервју за МИА. Ковачевски вели дека Предлог-буџетот не само што е реален, туку е и рационален […]

Вести Македонија Ударни вести

Герасимовски: Една година НУЛА денари трошоци за угостителски услуги и патувања во странство

  Во интерес на отчетноста и транспарентноста Општина Центар во изминатата година потроши НУЛА денари за угостителски услуги и НУЛА денари за трошоци и патувања во странство. Односно општината направи заштеда поголема од 700.000 денари колку што се предвидените буџети за патувања и угостителски трошоци. Градоначалникот на Горан Герасимовски вети одговорно и домаќинско работење и […]

Вести Македонија Ударни вести

Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ ќе учествуваат во претресот на Комисијата за финансирање и буџет

  „Комисијата за финансирање и буџет како што е закажана очекуваме да започна, а во однос на присуството, работата на моите колеги пратеници од ВМРО-ДПМНЕ ние сме подготвени како за општиот претрес така и за амандманите. Во однос на присуството на останатите колеги пратеници ќе мора да ве упатам да прашате кај останатите политички партии […]

Вести Македонија Став Топ теми Ударни вести

Град Скопје ќе го раскине договорот за новогодишно украсување на градот

  Соочени со енергетската криза која е во тек, а имајќи во предвид дека државата набавува електрична енергија со драстично повисока цена, како и во согласност со Владината одлука за прогласена кризна состојба во енергетскиот сектор, сакаме да ја информираме јавноста дека Град Скопје побара раскинување на договорот со Линк медиа плус дооел за новогодишно […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Владата го усвои ребалансот на Буџетот за 2021 година

  Владата на 77. седница ги донесе измените и дополнувањата, односно ребалансот на Буџетот на Република Северна Македонија за 2021 година, кои, заедно со дополнувањата на Законот за извршување на Буџетот на Република Северна Македонија за 2021 година, ќе бидат доставени на усвојување до Собранието.   Според презентацијата на Министерството за финансии, со овој ребаланс […]

Вести Македонија

Буџетски форуми на Општина Центар: Нови паркови, детски игралишта и паркинзи

  Општина Центар ги одржа двете сесии на буџетските форуми за 2020-та година, на кои жителите на Центар имаа можност да предлагаат идеи, проекти и предлози за подобрување на животот во општината.     Почнувајќи од 24-ти ноември заклучно со 2-ри декември, граѓаните можеа да одговараат на тематските анкетни прашалници поставени на општинската веб страна, […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Охрид: Граѓаните да се вклучат во креирањето на Општинскиот буџет за 20121 година

      Со цел да се креираат соодветни проекти кои ќе се финансираат од општинскиот буџет за 2021 година, Општина Охрид веќе десетина дена преку соодветна дигитална алатка поставена на општинската веб страница „Вклучи се-Граѓански буџет“ прибира идеи и предлози за решавање на приоритетни потреби и проблеми на граѓаните. Оваа дигитална алатка годинава се имплементира за […]

Вести Македонија Ударни вести

Пендаровски: Да им дадеме шанса, простор, време и ресурси на младите умови

    Претседателот Стево Пендаровски, денеска присуствуваше на презентацијата на развиени прототипови од студентската програма Innovations in Smart Anything Everywhere (INNO-SAE 2019), што се одржа на Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитет „Св. Кирил и Методиј”, Скопје.     Студентската програма Innovations in Smart Anything Everywhere (INNO-SAE 2019) е иницијатива на Центарот за […]