Вести Македонија Став Ударни вести

Здружението на историчарите бара враќање на Историјата за VI одделение

  Како Здружение на историчарите на Република Македонија, чијашто повеќе од седумдецениска дејност меѓу другото е насочена кон развојот на македонската историографија и унапредувањето на квалитетот на наставата во македонската историја, потсетуваме дека многупати и тоа во повеќе форми, јавно предупредивме на негативните импликации од крајно избрзано донесената Концепција за основно образование, која што беше […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

МОН ќе ја преиспита содржината на учебникот по историја за 7-мо одделение

  Комисија формирана со одлука на министерот за образование и наука ќе ја преиспитува содржината на учебникот по историја за 7-мо одделение, откако до министерството пристигнаа повеќе претставки дека одредени податоци и информации кои се објавени во учебникот не соодветствуваат со научната реалност. Во законски утврден рок од 10 дена, Комисијата има обврска до министерот […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Заев: Јас и Борисов треба да имаме вo предвид што им оставаме на идните генерации

  Премиерот Заев вчера даде коментар во врска со блокирањето на процесот на проширување на ЕУ. „Она што ние денеска политичарите, јас Зоран Заев, премиерот на Бугарија Бојко Борисов, треба да го имаме во предвид што правиме со таа историја што денеска ја пишуваме? Што им оставаме на децата и на идните генерации кои што […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Д-р Драги Ѓорѓиев: Политичката позадина е поприсутна во работата на бугарската комисија

  Д-р Драги Ѓорѓиев е директор на Институтот за национална историја, но во моментов е во центарот на вниманието на македонската јавност, поради тоа што е еден од двајцата претседавачи, заедно со неговиот бугарски колега д-р Ангел Димитров, на Заедничката бугарско-македонска комисија за историските прашања и за учебниците. Во последниот период од Бугарија стасаа многу […]