Алтернатива Скопје Чита

“НЕДЕЛА” – Јосип КОЦЕВ

Секојпат е недела кога одиш.Светот е веќе создаден,нештата немаат име.Родени слепи, никогаш не ја запознаваме точната форма на луѓето.Вистината е распадната намилиони слоеви и гние во нас;Прекажана од еден на друг,станува мит, сказна, религија.Ако те искажам тебе,ќе те упростам,ќе те унижам, ќе те уништам.Заспиј на постелава од заборав, јас ќе го исправам последниоттврдоглав набор сеќавање.Дојде ли недела, оди.Светот ќе […]

Алтернатива Скопје Чита

Двајца ко две лица од едно паре треба да се – Ана БУНТЕСКА

Ги подгревам старите огној Од кои некогаш коските си ги топлевме И врз нив полни казани љубов готвевме За со лажици да црпиме и алчно да сркаме Ко храна со векој да немаме видено Дур од жештината јазиците не ни отрпнаа Та сега ко туѓо месо во устите да имаме И зборој кажуваме без да […]

Алтернатива Скопје Чита

Во умот сум ти, безобразно и дрско те задевам – Ана БУНТЕСКА

во умот сум ти удобно навалена со пуштена коса и боса гола со испишани зборови на телото навезени ете таму ти седам и те опседнувам мислите ти ги земам низ прстиве ги вртам како старец бројаница во збрчканата рака во умот сум ти зад сите врати затворени и заклучени а клучот го запретувам и од […]

Алтернатива Скопје Чита

“Татковина” – Блаже КОНЕСКИ

Татковина – Блаже Конески Со замислени меѓи сум ја означил својата татковина. Сум поставил белеги на сите нејзини граници и на сите стратегиски точки: на тераси над реки, езера и над морскиот брег кај што сум седел долго со пријатели во летни вечери, при чашка црвено вино. На пазаришта со раскошни бои и опојни мириси од […]

Алтернатива Скопје Чита

Кога на жена ќе почнеш годините да и’ ги броиш – Ана БУНТЕСКА

Кога на жена ќе почнеш годините да и’ ги броиш Поарно фати џаде подалеку од неа И пули си ја својата работа А и неа остај ја своето да го тера Не туку чепкај онаму  Кај шо и ѓаолот не се осмелува Оти ако сакаш жена да изгубиш За навек да те отсака И да […]

Алтернатива Скопје Чита

Да наздравиме за… – Ана БУНТЕСКА

Да наздравиме за… сите кои низ животот ни’ минале оние кои зад себе оставиле ѕвезден прав оние чија трага е посолена сите љубови кои не’исчеличиле и оние кои не’ свестиле дека само крв и месо сме Да наздравиме за… сите денови во кои сме се изгубиле ноќите во кои сме се пронашле болестите кои не’ […]

Вести Македонија Скопје Чита

Јанушев: Власта со референдумското прашање ги гази законите

Свесни дека договорот е штетен за државата и граѓаните и свесни дека е спротивно на волјата на граѓаните, парламентарното мнозинство се обидува со сила, без прифаќање на аргументите на опозицијата да протурка прашање кое е безсмислено и повеќезначно, обвини Игор Јанушев, генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ. Тој рече дека се врши „брутално газење на воспоставената демократска […]

Алтернатива Скопје Чита

Ќе ми кажеш ли која музика да ја пуштам – Јулијана МАРИНКОВИЌ

ЌЕ МИ КАЖЕШ ЛИ КОЈА МУЗИКА ДА ЈА ПУШТАМ . Прости,но некогаш помислувам дека сум варварка со лик на жена Вие сакате варварка? A? Или музиката не е соодветна за разговор Еве,ќе бидам Манон Леско Ќе замислам дека ти си моја неутешна тага Ма јок,се премислив, не сакам да умрам во твојата прегратка Ќе бидам,ќе […]

Алтернатива Скопје Чита

КАРПИ ЖЕНИ – Ана БУНТЕСКА

Има едни жени Жени-карпи Кои чинам дека земјава ја крепат Дека се’ од нив излегло И се’ во нив се враќа Едни чудни жени Кои напати лик нежен имаат И тело синкир една торба не ќе додржи Како од воздух праени Како да не чекорат туку лебдат Како три прсти над земја да се лелеават […]

Алтернатива Скопје Чита

ЗАВИВАМЕ – Ана БУНТЕСКА

Завиваме сиот живот како волци завиваме по љубов и припаѓање по некого и себе се залажуваме со малку како да е тоа доволно за среќа наместо да бараме се’ во нас самите, внатре да направиме потрес да копаме и бараме да ги фрлиме сите лаги како стари алишта во куфер насобрани а сепак ги чуваме […]