Интервју Текстови

Интервју со д-р Ана Угринска: Современа дијагностика за болните од рак

Интервју со д-р Ана Угринска, директор на ПЕТ Институтот  СОВРЕМЕНА ДИЈАГНОСТИКА ЗА БОЛНИТЕ ОД РАК Доцент д-р Ана Угринска, специјалист по нуклеарна медицина и наставник на Медицинскиот факултет во Скопје по патофизиологија и нуклеарна медицина, од пред шест месеци е назначена за директор на Универзитетскиот институт за позитронско-емисиона томографија (ПЕТ – Институт) и е посветена […]

Интервју Текстови Ударни вести

ИНТЕРВЈУ: “ТИ СИ АЛЕФ” – СОЊА Р. ЈОВАНОВСКИ

Кога тргнав по самопреиспитувањето? Велат дека ништо во животот не е случајно, како и ова интервју кое ме натера да прокопам длабоко во себе, да роварам длабоко во мојата душа. Кога човек ќе добие прашање зошто го правиш сето ова, едновремено, како да добил задача да се врати назад кон корените, кон еманацијата и враќањето […]

Интервју Текстови Топ теми

ИНТЕРВЈУ СО ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ, ЛИДЕР НА ДЕМОКРАТСКИОТ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

ДЕНЕС: Привршуваат подготовките за почеток на кампањата за Референдумот околу македонскиот прием во НАТО И ЕУ и склучениот договор со соседна Грција. Очекувате ли негов успешен исход?   ТРАЈАНОВ: Референдумската кампања треба да биде информативна, содржината на договорот со Грција да се објасни објективно, со предностите и слабостите и перспективите кои се за Македонија со […]

Интервју Текстови Топ теми Ударни вести

ИНТЕРВЈУ СО ПРОФ. Д-Р САШКО ЈОВЕВ – КАРДИОХИРУРГ

ДЕНЕС: Господине Јовев, важите за еден од водечките македонски кардиoхирурзи, кој што иако релативно млад, остварил видни постигнувања во областа на кардиохирургијата. Која е вашата потесна оперативна специјалност и каде ги усовршувавте претходните знаења?   Проф. Д-р ЈОВЕВ: Ви благодарам за убавиот вовед. Мојата потесна специјалност во моментов е возрасната кардиохирургија, особено коронарните и валвуларните […]

Интервју Текстови Топ теми Ударни вести

ИНТЕРВЈУ: ОЛИВЕР СПАСОВСКИ – МИНИСТЕР ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ДЕНЕС: Уште не се поминати 100-те дена од вашето министерување во МВР, но може да се забележи големата транспарентност на министерството во извршувањето на досегашните акции со изјави, приемот и соработката со медиумите. До сега имате прифатено повеќе интервјуа и не ги селектирате медиумите, што за разлика од досегашната соработка со ова министерство беше една […]

Интервју Текстови

ИНТЕРВЈУ СО ЕВРИДИКА НИКОЛОВСКА: ПР-ОТ Е ДА НАУЧИШ ПАМЕТНО ДА СЛУШАШ!

Евридика Николовска… Цели 12 години посветена на својата професија. Таа одбира да се именува како практичар во сферата на односите со јавност. Единаесет години е професионалец во корпоративните комуникации и дел од комуникацискиот тим на една од најголемите македонски компании „Македонски Телеком“.  Нејзиниот успешен од низ кариерата неодамна доби исклучителна потврда кога таа стана добитник на престижната […]

Uncategorized Интервју

ИНТЕРВЈУ: ДОРОТИ ПАЧКОВА

Дороти Пачкова – Академски сликар, активен борец за родова еднаквост и права на жените, претседател на здружението “Една може!” Жена – змеј! ДЕНЕС: Што една жена може.. Дороти ПАЧКОВА: Една жена е апсолутна, оригинална, независна, слободна, само-оправдана, онака како што и секој еден човек е… Од бескрајната едиција “една жена може, жена треба, права жена, […]

Интервју Текстови

ИНТЕРВЈУ: Снежана БОГДАНОВСКА – САНИ

“Јас не знам што е убавината, но знам дека допира многу нешта” –Дирер Со овој цитат ќе го започнам патувањето со Снежана Богданоска – Сани, водејќи ве од нејзината нескриена прекрасна личност, професионалец до максимум, перфекционист до бол, се` до конекцијата на избрани зборови со мислите во книгата “Моите стории – Мојот живот”, која најдобро […]

Интервју Текстови

ИНТЕРВЈУ: Д-р ВИКТОРИЈА ВУЈОВИЌ

ДЕНЕС:  Живееме во време на големи и брзи промени во општеството, културата, етиката, системските вредности. Се чини дека последните години тие промени итаат со светлосна брзина и  кај луѓето се манифестираат како состојба на страв, несигурност, отуѓеност, очај и безизлезност. Секој се справува како што му налагаат условите, но Вие како доктор специјалист психијатар, преку […]

Интервју Текстови

ИНТЕРВЈУ: АНДРЕЈ ЖЕРНОВСКИ, ГРАДОНАЧАЛНИК НА ОПШТИНА ЦЕНТАР

ДЕНЕС: Во политичката хроника ќе остане забележано дека на локалните избори во 2013 година и покрај сите притисоци, закани и фалсификати, режимот на Груевски не успеа да ја освои општината “Центар”. Во и по таа победа, дознавме за најголемите опструкции, валкани игри и најголемите можни криминални изборни фалсификати. Многумина сметаат дека тоа беше првиот негов […]