Вести Македонија

Рекорден број на стерилизирани кучиња во октомври 2023

  Во месец Октомври во ЈП Лајка беа стерилизирани и кастрирани 134 кучиња, од кои 82 женки и 52 мажјаци, а беа вдомени 37 кучиња. Со овие спроведени кастрации и стерилизации превенирано е разможување на 134 кучиња, односно на 134 здрави репродуктивни единки. Со тоа се намалува стапката на бездомни кучиња на улиците, информираат од ЈП […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

“Лајка” започнува со стратешко заловување во Општина Аеродром

  Од денеска, 17 јули, заловувачкиот тим на ЈП Лајка ќе започне со стратешко заловување во општина Аеродром. Тимот на заловувачи оваа недела (17-21 јули) ќе заловува во општина Аеродром и тоа во следните реони: Долно Лисиче, Горно Лисиче, Тодор Чангов, Населба Лисиче, Ново Лисиче, Јане Сандански, Реонски центар, Бисер, Стар Аеродром, Мичурин и Острово. […]

Алтернатива Настани

Светски ден на бездомните животни во “Лајка” со ученици од скопските училишта

  Учениците од трето одделение од основните училишта Невена Георгиевска Дуња и Кузман Јосифовски Питу и Средно економско правно училиште на град Скопје „Васил Антевски -Дрен“ од скопската општина Кисела Вода ја посетија ЈП Лајка и заедно го одбележаа Светскиот ден на бездомните животни.   “Нашата цел беше да ги запознаеме најмладите со работата на […]

Алтернатива Настани

Пријавете бездомно куче за хуман третман во Лајка

  Од ЈП Лајка-Скопје потсетуваат дека прек електронската апликација  може да пријавите бездомно куче за хуман третман во прифатилиштето. Приоритет ќе имаат кучињата кои се скучни, повредени, проблематични и кучки за стерилизација, со цел спречување пораст на популацијата на бездомни кучиња на улиците во градот Скопје.  Проблемот со кучињата скитници и натаму е актуелен меѓу скопјани. […]

Алтернатива Настани

ЛАЈКА го спаси кучето ДИЛЕК од еутаназија

  Лажни пријави за каснување од бездомни кучиња се почесто се секојдневие во Лајка. Овие  пријави се најчесто резултат на испровоциран напад од граѓани и овие кучиња подлежат на 14 дневен надзор во прифатилиштето на ЈП Лајка, a потоа мора да се вдомат во рок од 30 дена.   Таква е приказната и за кучето […]

Алтернатива Настани

Дикси вдомена во Шведска, сега е инстаграм ѕвезда

  Позитивните искуства со вдомување миленик од ЈП ЛАЈКА доаѓаат и од Шведска. Едно од најмилите кучиња во прифатилиштето на Лајка го најде својот дом во Шведска, благодарение на семејството Бујдоса.     Тие допатуваа до Македонија неколку пати како би оствариле контакт со Дикси, за набрзо потоа да ја вдомат. Дикси ужива со своето […]

Алтернатива Настани

ЈП Лајка: Скопје Се вдомува ФАНТА

  Се вдомува ФАНТА        ФАНТА има 7 месеци, среден раст и е микс од лабрадор. Слуша команди, послушно и многу паметено куче. Најден е во дива депонија напуштен од своите сопственици.   Има уредна крвна слика, негативен 4D тест, негативен тест на лишманија по акредитирана метода.   Го добивате со пасош, кастриран, […]