Вести Македонија Став Ударни вести

Кој се плаши од ChatGPT и Dall-e лош? – Бранко Прља

  Наскоро ќе живееме (или веќе живееме) во свет во кој нема да можеме да препознаеме содржина генерирана од ВИ. Ова претставува сериозна закана за многу професии, меѓу кои и новинарството, а лажните вести ќе се множат како виртуелни печурки на бинарен дожд. Се поставува прашањето како да опстанеме и да се прилагодиме во еден […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Дигиталниот идентитет на Македонија во светот на вештачката интелигенција – Бранко Прља

  Како да ги зачуваме националните и креативни наследства со помош на вештачката интелигенција? – пишува Бранко Прља за Республика Преку интегративните процеси во ЕУ Македонија се бори за зачувување на сопствениот идентитет. Но, дали нешто се прави на полето на дигиталниот идентитет и актуелното поле на вештачката интелигенција? Следниот фронт на кој треба да […]

Вести Македонија Став

Голготата на самостојните уметници во Македонија – Бранко Прља

  Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. Немаат олеснувања при издавање, печатење, набавка на материјали. Всушност, тие немаат никакви предности, туку напротив се ограничени. Самостојните уметници се интересна општествена категорија, не се знае дали се уметници или бизнисмени, ни ваму ни таму, ни на небо ни на земја. Тие се уметници на кои […]

Вести Македонија Став

Прља: Oбразованието во светот се трансформира, а кај нас се плаши од промени

  Потребно е да разбереме дека светот се менува и дека секако можеме да ги игнорираме тие промени, но тоа нема да ни донесе генерации деца кои ќе го унапредат општеството, туку генерации послушни службеници кои се навикнати знаењето да го примаат преку инка и за нив учењето ќе заврши по добивањето на дипломата, пишува […]

Вести Македонија Став

Ученици „од втор ред“: Онлајн настава со офлајн последици – Бранко Прља

  Кога веќе треба да се држи комбинирана настава, колку и да е комплицирана таа „равенка“, во неа не смее да се забораваат децата кои учат онлајн. Тие се одделени од другарите и од општеството и им треба помошта на наставниците. Ако им се даде довербата и вниманието, тие ќе вратат десетократно! Со инсистирањето на […]