Вести Колумна Став Текстови Ударни вести

Како Извештајот на ЕК за 2022 година го гледа напредокот на македонските евроинтеграции? -Иван Дургутов

  Новиот тон на годинешниот извештај, како и трите посети на Скопје за само една година на претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, го илустрираат значењето кое Брисел продолжува да ѝ го посветува на земјава. Напредокот на нашата држава е очигледен, а како „домашна задача“ останува претстојното усогласување на македонското со европското право да стане повеќе од регуларен бирократски процес, пишува Иван Дургутов за […]

Вести Свет Став Ударни вести

Иван Дургутов: Путин со тенкови и војници, ЕУ и САД со економски санкции – кој прв ќе попушти?

  Нема ама. Секоја случајност со дневно-политичките збиднувања на нашиот исток, (обидот за) добрососедските односи и блокадата на евроинтегративниот пат, овој пат не е случајна. Неуспехот на дипломатијата и поразените обиди за деескалација на ситуацијата во Украина се огромен пораз за човештвото и невидена шлаканица за сите нас кои сакаме да живееме во мир нa […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Малата Амбла и големата порака која таа ја носи – Иван Дургутов

  Малата по години, но големата по душа Амбла, уште еднаш ни докажа дека како општество потфрламе тогаш кога треба најмногу да се покажеме, пишува Иван Дургутов за Рес публика. Симболично подадената претседателска рака, колку и да претставува еднократен чин, сепак означува гест кој алудира и води кон пораката која ќе биде моќна само ако […]

Вести Македонија Став

Дургутов: Институционалната пасивност кон (воскреснувањето на) јавните соби

  Македонското општество како целото да е претворено во една голема јавна соба, во воајерска одаја во која секој милува да ѕирне во интимноста на некој непознат и да присвои делче од приватноста на другиот. Ова, надополнето со бавната или непостоечка реакција и отсуството на јавнообвинителски одлуки и форензички истраги, неминовно водат и веќе доведоа […]