Вести Македонија Ударни вести

Лога ја потпиша Конвенцијата за меѓународна соработка во истрагата и гонењето на злосторството геноцид

  Министерот Лога присуствуваше на Церемонијата за потпишување на Љубљанско-Хашката  Конвенција во Палатата на мирот во Хаг, Холандија .  Конвенцијата има за цел да ја олесни меѓународната соработка во кривичната материја меѓу државите членки и да обезбеди ефективна меѓународна правна соработка во истрагите и гонењето на овие злосторства.  Конвенцијата како исклучително значаен меѓународен инструмент претставува […]

Вести Македонија Ударни вести

Министерот за правда Кренар Лога во дводневна работна посета на Хаг

  Министерот за правда Кренар Лога, денес и утре ќе оствари работна посета на Хаг, Холандија во рамките на која е предвидено  да присуствува на Церемонијата за потпишување на Љубљанско-Хашката Конвенција во Палатата на мирот каде ќе ја  потпише Конвенцијата за меѓународна соработка во истрагата и гонењето на злосторството геноцид, злосторства против човештвото, воени злосторства […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Лога: Насилството врз жените и девојчињата не смее да биде приватна работа, кривична одговорност мора да има

  Во нашата држава има пораст на пријавени случаи на семејно насилство при што во 90% од случаите жените се жртви на ова насилство. Министерот за правда Кренар Лога присуствуваше на Регионалната конференција “Обединети против насилство – Доста е” која се одржа во Приштина.      ,,Насилството спрема жените и девојчињата е меѓу најзастапените повреди […]

Вести Македонија Ударни вести

Судски совет: Министерот Лога е должен да го почитува Законот за судски совет

  Во врска со изнесениот јавен став на министерот за правда, Кренар Лога кој  побара од Судскиот совет, поради конфликт на интереси да го изземе членот Лорета Ѓорѓиева од Комисијата на известители по поднесено барање за утврдување на одговорност за судија, Судскиот совет на РС Македонија цени дека е должен да даде одредени појаснувања. Министерот […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Предлог Законот за правда на децата ќе биде доставен во владина процедура

  Изработката на овој Закон беше инклузивен при што учествува сите субјекти во системот на правда за децата, УНИЦЕФ и невладините организации. Работната група за подготовка на Предлог на Законот за правда за децата во процесот на консултации со засегнатите страни посвети особено внимание на препораките за подобрување на законодавната рамка за правда за деца […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Лога: Напуштањето на Парламентот од страна на ВМРО ДПМНе, е добредојдена вест

  “Во однос на најавите за напуштање на Парламентот и напуштање на мандатите од страна на пратниците на ВМРО ДПМНе, тоа е добредојдена вест за граѓаните на нашата држава. Немањето став за битни прашања и политиките на блокада подобро се изразуваат со напуштање на Собранието и тоа е гест за поздравување од наша страна, напиша […]

Вести Македонија Ударни вести

Лога: Ќе купам огледало за секој пратеник да се гледа пред да гласа за Законот за амнестија

   Законот за амнестија ја доби поддршката во владина постапка и за десет дена истиот закон ќе биде пред пратениците во Собрание. Тврдам дека ниту еден избран или именуван од страна на институциите нема да биде опфатен со амнестијата, исто така ниту семејното насилство и предмети врзани со семејно насилство нема да бидат дел од […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Лога до Апасиев: Како професор по право, недозволиво е да кажувате невистини

  Министерот за правда, Кренар Лога се огласи со реакција до Левица откако партијата си зеде заслуги за поништувањето на графата „националност“ во Упатството за водење на матични книги. “Почитуван професор Апасиев, научете ги децата во правниот сектор во Левица да пишуваат вистинито и соодветно за одлуката на Уставниот суд.   Иницијативата на “Левица” за […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Лога: Ја поздравувам одлуката на Уставниот суд

  Министерот за правда Кренар Лога се огласи на својот ФБ профил, каде ја поздрави одлуката на Уставниот суд за поништување на упатството за водење на матичните книги со кое се воведе графа за етничката припадност. Во објавата, Лога кусо напиша: „Ја поздравувам одлуката на Уставниот суд и очекувам Судот да постапува по службена должност […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Без Закон за конфискација на имот во граѓанска постапка не може да имаме борба против корупцијата и криминалот

  Министерот за правда Кренар Лога присуствуваше на последниот состанок на работната група која го подготвува  новиот Закон за конфискација на имот во граѓанска постапка. Предлагач на законот е Министерството за правда а со работната група претседава Славица Грковска,Заменик на претседателот на Владата задолжен за политики за добро владеење. Со овој закон ќе се оневозможи […]