Вести Македонија

Збирката “Браќа Манаки”- културно наследство со особено значење

  Збирката на движното културно наследство – ФОНД 580 “Браќа Манаки-Битола 1853-1964“, која се наоѓа во Државниот архив на Република Северна Македонија – Одделение Битола, е прогласена за културно наследство од особено значење, поткатегорија исклучително значење – изјави министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска.           Збирката – ФОНД 580 „Браќа Манаки-Битола 1853-1964“ […]

Вести Македонија Ударни вести

Саат-кулата во Битола прогласена за културно наследство од особено значење

  Саат-кулата во Битола ја добива највисоката верификација и се вбројува во редот на културни добра со најголема културно-општествена важност на градот. Владата, на седницата одржана на 11 јули, донесе одлука за прогласување на Саат-кулата за културно наследство од особено значење, поткатегорија големо значење. Градскиот часовник, со својата висина од 33 метри, доминацијата во просторот […]

Вести Македонија Ударни вести

Водич и прирачник за оцена на влијанието во контекст на светското наследство

  Водичот и прирачникот за оцена на влијанието во контекст на светското наследство, објавен во 2022 година е преведен на македонски јазик од страна на Регионалното биро на УНЕСКО за наука и култура во Европа со седиште во Венеција, Италија, Центарот за светско наследство на УНЕСКО, Меѓународниот центар за изучување на заштитата и реставрацијата на […]

Вести Македонија Ударни вести

Сузбиена криминална група за кривични дела против културното наследство и природните реткости

  Единицата за сериозен криминал и кривични дела против културното наследство при Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал, во координација со секторите за внатрешни работи, под раководство на надлежен Јавен обвинител од Основно јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, спроведе координирана полициска акција при што сузбиена е 12-члена организирана криминална […]

Интервју Текстови

ИНТЕРВЈУ: НИКОЛА РИСТЕВСКИ – Почитувајте си ја земјата и народот и грижете се едни за други

М-р Никола Ристевски е писател, истражувач, публицист, продуцент и промотор на природните ресурси и културното наследство на Овчеполието и Македонија. ДЕНЕС МАГАЗИН: Во јавноста сте познати како човекот кој сите го бараат кога им требаат информации за Овчеполската Котлина и Свети Николе. По професија сте економист, што Ве инспирираше да го истражувате родниот крај? НИКОЛА […]

Вести Македонија Ударни вести

Обезбеден е буџет од 105 милиони денари за заштитата на културното наследство

  Манастирот „Успение на Пресвета Богородица“ во манастирскиот комплекс Матејче, Кумановско по долго години заборавеност ќе добие пари од државата за заштита на архитектурата и иконите. Министерството за култура за проекти од национален интерес во областа на недвижно културно наследство во 2021 година во програмата културно наследство во опасност, одвои еден милион денари за превентивни […]

Вести Македонија Ударни вести

Донесен Планот за управување со светското природно и културно наследство во Охрид

  На четвртата редовна седница донесен е Планот за управување со светското природно и културно наследство во Охридскиот регион (2020-2029 година), со акционен план, со кој се обезбедува имплементација на сите препораки на УНЕСКО. Владата останува силно посветена на зачувување на исклучителните универзални вредности на Охридскиот регион, и статусот на УНЕСКО Светско наследство, кој го […]