Алтернатива Настани

Светкиот илустратор Свјетлан Јунаковиќ денеска на „Литера“

    Светкиот илустратор Свјетлан Јунаковиќ вечерва во 18 часот ќе одржи онлајн-мастерклас наменет за илустратори, студенти, вљубеници во илустрацијата. Мастеркласот на еден од најголемите хрватски и европски илустратори е во рамките на 3.Фестивал за литература и илустрација за деца „Литера 2021“. Големиот хрватски илустратор Свјетлан Јунаковиќ вечерва во 18 часот ќе одржи онлајн-мастерклас наменет […]

Алтернатива Настани

Доделување на наградите на „Литера“ за најдобра детска книга и најдобро илустрирано дело

  На децата не треба да им создаваме искривен свет, не е сѐ „си живееја среќно до крајот на животот“ и затоа што преку книгата може да се отворат и многу табу теми. Можеме многу непријатни работи да кажеме преку приказна. Не смееме да им создаваме илузии на децата. Детето треба од најмала возраст да […]

Алтернатива Настани

Литера: Како децата се запознаваат со предизвиците на животот преку литературата

  Дебата на тема „Како децата се запознаваат со предизвиците во животот преку литературата“ ќе биде организирана вечерва во 19.30 часот во Europe House Skopje, во рамките на Меѓународниот фестивал за литература и илустрација за деца „Литера“. На дебатата свои размислувања ќе споделат: проф.д-р Весна Мојсова-Чепишевска, проф.д-р Владимир Мартиновски, психологот Христина Стефановска и Искра Димковскаод […]