Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Филипче: Европскиот ден на органодонорството е посветен на сите семејства кои донираа органи од своите блиски

  Денеска по повод Европскиот ден на органодонорството се одржа настан за подигнување на свесноста за значењето на донирањето на органи и ткива, како и донирањето на коскена срцевина, како начин на лекување и спасување човечки животи. Настанот е посветен на сите семејства кои донираа органи од своите блиски, како и на донаторите на коскена […]

Вести Македонија Ударни вести

Огњановски: Семејството Диневи не го чувствувам како семејство кое донирало орган, туку како јас да сум роден во тоа семејство

    „Можам да кажам дека семејството Диневи не го чувствувам како семејство кое донирало орган, туку чувствувам како јас да сум роден во тоа семејство. Комуницираме речиси секој ден. Имав можност летото да го поминам кај нив. Тоа беше момент преполн со емоции на тага и на среќа. Немам зборови како да го опишам […]

Вести Македонија Ударни вести

Панел дискусија „Органодарителство – состојба и предизвици“ на иницијатива на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска

  На иницијатива на сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска, вчера вечер се одржа панел дискусија на тема „Органодарителство – состојба и предизвици“, чија цел е подигнување на јавната свест за дарување на органи и развој на трансплантацијата во нашата држава.     Во своето обраќање пред присутните, Ѓоргиевска истакна дека во исклучително тешки услови, кога фокусот […]