Алтернатива Здравје Магазин Настани

Завршува проектот „Ги запознаваме ретките болести 2020“

  Со бројни новитети и технички подобрувања, денес завршува втората сезона на проектот „Ги запознаваме ретките болести“ на охридскиот активист Гордана Лолеска, Супер радио и Здружението „Живот со предизвици“. Предизвикот за екипата која работеше и оваа година на проектот беше подигнување на свеста за луѓето погодени од ретка болест, проблемите со кои се соочуваат тие […]

Алтернатива Магазин Настани Стил

Модна ревија на Институтот за мода „Изет Цури“-“Made in North Macedonia: Women’s Skills”

  “Добредојде Macedonia Welcome Centrе“ (DMWC)  во соработка со Француската амбасада на ден 5 март во Музејот на Народна борба ќе организираат модна ревија  на Институтот за мода „Изет Цури“-“Made in North Macedonia: Women’s Skills”     Интернационалниот институт за мода „ Изет Цури“ е приватна образовна институција чија основна цел е да создаде нови […]

Здравје Магазин

Ги запознаваме ретките болести: Хомоцистинурија – Homocystinuria

  Хомоцистинурија – Homocystinuria  Хомоцистинурија е група на наследни автосомно рецесивни болести која води до абнормално наталожување на хомоцистеинот и неговите метаболити во крвта и урината. Генетските пореметувања резултираат со абнормалности во ензимите кои се инволвирани во одредени процеси на хомоцистеинот. Пореметувањето во еден од тие процеси е поради дефицит на цистатионин б-синтаза која со својот […]

Здравје Магазин

Ги запознаваме ретките болести: Старгардова болест – Stargardt disease

  Старгардова болест МКБ  H 35.3 Stargardt disease Болеста на Старгард  е најчестата форма на наследна макуларна дистрофија која влијае приближно еден од 10.000 луѓе. Болеста обично се манифестира во првата или втората деценија од животот, кај двата пола со подеднаква зачестеност. Германскиот лекар Карл Старгард  прв ја опишал оваа болест во 1909 година како конгенитална […]

Здравје Магазин

Ги запознаваме ретките болести: Батенова болест – Batten disease

    Батенова болест МКБ E75.4 Batten disease Батеновата болест е ретка, фатална автосомно рецесивно наследна болест на нервниот систем (невродегенеративно нарушување) која започнува во детството. Името го добило по британскиот педијатар, Фредерик Батен, кој за прв пат ја опишал јувенилната форма на неврална цероидна липофусциноза во 1903 година. Денес, неговото име се користи за сите […]

Магазин Наука и Технологија

Huawei ја претстави новата платформа HUAWEI AppGallery и визијата за градење безбеден и сигурен мобилен екосистем

  Визијата на Huawei е да им обезбеди на корисниците отворена, иновативна и лесно достапна платформа за апликации, наречена Huawei AppGallery. Huawei има за цел строго да ја заштити приватноста и безбедноста на потрошувачите, обезбедувајќи им истовремено уникатно и интелигентно искуство. Постепеното ширење на 5G мрежата обезбедува револуционерно мобилно искуство. Мобилните апликации се клучен елемент […]

Алтернатива Здравје Настани

Одбележување на светскиот ден на ретки болести во Охрид

  Во сабота, на  29. февруари, со почеток во 12 часот, на градскиот плоштад во Охрид ќе се одржи централниот настан за одбележување на Светскиот ден на ретки болести. Првиот ден на ретки болести беше одбележан во 2008 година, точно на 29-ти февруари, „редок“ датум кој се случува само еднаш на секои четири години. Од […]

Здравје Магазин

Ги запознаваме ретките болести: Хронична миелоидна леукемија-Chronic myeloid leukaemia (CML)

    Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 или 29 дена ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести во Република Македонија. Да ги дознаеме предизвиците и проблемите со кои се соочуваат. Како ја […]

Магазин Наука и Технологија

Huawei го претстави преклопувањето на новата генерација – HUAWEI Mate Xs

  Новиот уред со преклопување се базира на HUAWEI Mate X со помоќна хардверска платформа и софистицирани материјали и систем на преклопување     За време на виртуелната прес-конференција во Барселона на „Поврзувајќи ги заедно можностите“, деловната група на потрошувачи на Huawei официјално го претстави HUAWEI Mate Xs, следната еволуција на револуционерниот преклопен смартфон HUAWEI […]

Здравје Магазин

Ги запознаваме ретките болести: Прогресивна осифирачка фибродисплазија

    Прогресивна осифирачка фибродисплазија МКБ M 61.1 Fybrodysplasia ossificans progressiva (FOP) Fybrodysplasia ossificans progressiva (FOP) е еднo од најретките заболувања во светот, досега дијагностициранo  кај околу 800 пациенти во светот. Преваленцата на оваа болест изнесува  1 на 2.000.000 жители. Ова комплицирано латинско име за болеста всушност совршено опишува за какво нарушување станува збор. Кај лица со […]