Македонија Став

Луми Бекири

Протестиве станаа идеалната Македонија која сакаме да ја живееме. Без никаков обид да ги романтизирам истите или да поддржувам некаква наводна карневализација на протестиве, тие станаа наш дом. Во целава мрачна еднолика атмосфера во државава последнава деценија кај секој од нас се јави тоа чувство на бездомност, неприпадност, отуѓеност од сопствените животи. Но се јави […]

Македонија Став

НАЈБОГАТИОТ МАКЕДОНЕЦ

Според агенцијата ФОРБС, македонскиот бизнисмен Орце Камчев со лично конто од околу 26 милион долари, го држи првото место по богатство во земјата. Оваа објава, очекувано предизвика големо внимание на социјалните мрежи околу тоа, како тој успеал да создаде толку успешна “бизнис империја”, која што била блиска без исклучок со сите досегашни влади и владејачки […]

Македонија Став

Писмо до поддржувач на ВМРО-ДПМНЕ

Драг сограѓанину, сограѓанке, Го пишувам писмово со цел да се обидам да ти објаснам за што се залагам и во што верувам, а исто така против што се борам. Ќе започнам од следното: Јас се борам против истото што се бореше ти во Југославија. Јас се чувствувам исто така, како што ти си се чувствувал […]

Изјави Македонија

ИЗЈАВИ – Никола Груевски

“Една третина од оние што секој ден протестираат се платени од организаторите, главно НВО. И тие се најголем дел од агресивните. Тоа се луѓе кои не само што се платени туку и живеат од тоа плаќање. Останатите се партиски активисти од СДСМ кои доаѓаат по партиска задача на секој можен протест против нас. Има т.н. […]

Изјави Македонија

Изјави

“И покрај сите наши претходни апели и алармирања во јавноста, Република Македонија доживеа драстичен пад од групата „делумно слободни“, во групата на земји кои „не се слободни“. Покрај многубројните засновани забелешки во Извештајот на Фридом Хаус, особено загрижувачки се и неодамнешните масовни отпуштања на новинарите во Телевизијата Телма, со што уште повеќе се намалува просторот […]

Изјави Македонија

Изјави

“По носењето на аболицијата, целиот предмет се стави во политички контекст при што главен акцент се даде на политичарите кои беа дел од овој акт. Со поништувањето на аболицијата за политичарите, сметам дека има простор за смирување на страстите, а за останатите постои законско решение со кое по нивно барање може да биде повлечена аболицијата. […]

Вести Македонија

Поранешниот диктатор на Чад доби доживотна казна затвор

Судот во Сенегал го прогласи поранешниот диктатор на Чад, Хисен Хабре, за виновен за злосторства против човештвото и го осуди на доживотна казна затвор. „Хисен Хабре овој суд го прогласува за виновен за злосторства против човештвото, силувања, присилно ропство и киднапирања“, се наведува во пресудата која ја прочита претседавачот со Специјалниот суд во Сенегал, Гбердао […]

Вести Македонија

Студентски пленум: Нелегитимните студентски претставници се вечна болка на УКИМ

Членовите на Студентскиот пленум, денеска на својата страница на „Фејсбук“ обвинија дека нелегитимни претставници ќе гласаат за избор на нов ректор на УКИМ. „Дознаваме дека се именувани 10 нови претставници, без студентите да знаат кои се тие и на кој начин се избрани. Ректорската управа е закажана за 15 јуни додека изборот ќе се спроведе на 27 јуни и […]

Вести Македонија

ВМРО-ДПМНЕ од донации инкасирале 1,48 милиони евра

ВМРО-ДПМНЕ во 2015 година добила донации во вредност од 91.164.035 денари или 1,48 милиони евра, од 3.675 донатори, покажа извештајот на Државниот завод за ревизија, објавен денеска. Најголемата опозициска партија СДСМ, не доставила колкава е вкупната вредност на донации, туку е наведена само бројката од 473 донатори и колку секој од нив донирал поединечно. ДУИ имале 525 илјади […]

Вести Македонија

Димитриев: Поништувањето на аболицијата за политичарите е можност за смирување на страстите

Со поништувањето на аболицијата за политичарите се отвора простор за смирување на страстите, изјави денеска премиерот, Емил Димитриев по координативниот работен состанок во Владата на тема „Акциски план за реализација на итните реформски приоритети“. Според Димитриев, Иванов имал добри намери кога ја донел одлуката за аболиција, но поради политичкиот контекст, таа морало да биде повлечена. […]