Вести Македонија

Меморандум за обезбедување лични асистенти за учениците со посебни потреби во Гостивар

  Општина Гостивар и Хуманитарното здружение „Д-р Трајче Нешковски“ потпишаа Меморандум за соработка каде заедно ќе работат на обезбедување лични асистенти за децата со посебни потреби во општинските средни училишта. Според меморандумот, предвидено е да се организираат консултации со експерти, трибини и средби, а за ангажман на идните асистенти здружението ќе финансира 30% од сумата […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

„Розов Октомври“ во Општина Гостивар

  Во просториите на Советот на општина Гостивар, Одделението за социјална заштита при општината, во соработка со здружението „Езра“, вчера беше организираа работилницата „Розов октомври“ наменета за подигање на свеста и сензибилизација за ракот на дојката. На работилницата присутните имаа можност да добијат бесплатни медицински совети и детални информации за ракот на дојката од докторите, […]

Вести Македонија Ударни вести

Гостивар го одбележа Светскиот ден без автомобили

  Општина Гостивар по повод Светскиот ден без возила организираше дефиле на централните градски улици. Дефилето почна од Домот на култура и заврши пред општинската зграда од централните улици на градот. Дефилето започна од Домот на култура и заврши пред општинската зграда, додека учесници на оваа еколошка активност беа учениците од основните и средните училишта, […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Гостивар со Прифатилиште за жртвите на семејно насилство

  Советот на општина Гостивар едногласно ја изгласа одлуката за почеток со работа на Прифатилиштето за жртвите на семејно насилство. Со ова прифатилиште ќе раководи невладината организација „Етика“, која беше избрана од Општинската комисија по јавен оглас, додека општина Гостивар за оваа намена издвои 1 милион 200 илјади денари. Поради заштита на жртвите на семејно […]

Вести Македонија

100.000 евра за нови машини и опрема за ЈП „Комуналец“ во Општина Гостивар

  Општина Гостивар и Јавното претпријатие „Комуналец“ ги промовираа новите машини и опрема на претпријатието „Комуналец“. Овој проект опфаќа над 100.000 евра инвестиции во механизација и средства со цел подобрување на општинските услуги за граѓаните. 50-те контејнери кои ќе бидат распределени на различни локации, двата камиони за собирање смет, како и специјалните машини за чистење […]

Вести Македонија

Општина Гостивар формира Центар за згрижување и заштита на жртви на насилство

  Општина Гостивар објавува Јавен Повик за прибирање предлози за Проектни иницијативи од граѓански организации со цел формирање Центар за грижа и заштита на жртвите на насилство. Општина Гостивар за оваа намена од буџетот на општината издвои 1.200.000 денари, додека на овој повик можат да се пријават сите здруженија со седиште во општина Гостивар, а […]

Вести Македонија

Општина Гостивар вечерва ќе ја изврши првата дезинсекција против комарци

  Општина Гостивар вечерва по полноќ ќе ја изврши првата дезинсекција од земја на територијата на општината за уништување на возрасните форми на комарци и останати штетници. Дезинсекцијата ќе се врши по полноќ до раните утрински часови, само под поволни временски услови, ако случајно времето е вржливо или е со јак ветер, дезинсекцијата се одложува […]

Вести Македонија

Општина Гостивар потпиша Меморандум за соработка со Здружението „Гоу Грин Скопје“

  Градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари денеска во просториите на општината го потпиша Меморандумот за соработка со Здружението за одржлив развој и заштита на животната средина „Go Green Skopje“. Меморандумот меѓу општина Гостивар и здружението опфаќа соработка во областа на младите и животната средина, вклучувајќи: – Поддршка во спроведувањето на активностите од проектот „Млади […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Таравари: Гостивар има еден од најдобрите центри на Балканот посветен на луѓето со аутизам

  Горд сум што Гостивар веќе го има еден од најдобрите центри на Балканот, посветен на овие лица, изјави Таравари на Светскиот ден на аутизмот. Се чувствувам горд што Гостивар има еден од најдобрите центри на Балканот посветен на овие луѓе. Овој центар, кој се реализираше како проект на Општината со помош на прекрасни луѓе […]

Вести Македонија

Соработката меѓу Општина Гостивар и Општина Витина ги дава првите плодови

  Градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари го пречека градоначалникот на општина Витина, Сокол Халити. На средбата се разговараше за прифаќањето на концепт нотата за заедничка апликација во ИПА фондовите за прекугранична соработка, како и за втората фаза од аплицирањето со заеднички проекти кои ќе донесат придобивки за граѓаните на двете општини. Во рамките на […]