Алтернатива Вести Македонија Настани

„Биди ИН, Биди ИНклузивен, биди ИНклудиран: Нова сензорна соба во ООУ “Аврам Писевски” во Карпош

  Денеска е ставена во употреба сензорната соба во ООУ „Аврам Писевски“ во општина Карпош, која е богата со стимулативни и асистивни содржини со кои ќе се поттикнува аудитивниот, визуелниот, физичкиот и тактилниот развој кај учениците со и без пречки во развојот или образовни потешкотии во ова училиште.     ИУТЕ Кредит како општествено одговорна […]

Алтернатива Настани

ЈП Лајка во заловувачка акција на бездомни кучиња во Општина Карпош

  И оваа недела продолжува заловувачката акција на бездомни кучиња која ќе ја спроведува ЈП Лајка. Во соработка со Општина Карпош, заловувачките екипи на ЈП Лајка оваа недела ќе постапуваат во оваа скопска општина.   Согласно планот за постапување на терен, ЈП Лајка има предвидено секоја недела да постапува во различни општини на територијата на […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Општина Карпош ќе субвенционира за купување велосипеди и електрични тротинети

  Започнувајќи од понеделник, 21.март, Општина Карпош ќе ја спроведе акцијата за субвенционирање до 30% од цената за купување на нов велосипед, но најмногу до 3.000 денари, како и 30% од цената за купување на нов електричен тротинет, односно најмногу до 5.000 денари.   Право на аплицирање за субвенциите имаат сите полнолетни жители на општина […]

Вести Македонија

Општина Карпош стипендира талентирани ученици и спортисти

    За да ги мотивира основците од десетте училишта на своја територија, општина Карпош распиша јавен оглас за доделување на стипендии за талентирани ученици –спортисти, кои учат во осмо и деветто одделение. Висината на стипендијата ќе изнесува 2.500 и 3.000 денари месечно, за четири месеци во текот на учебната година. Заинтересираните кандидати, кон апликацијата […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Карпош: Да се отстрани нелегалниот верски објект во Злокуќани

  Во врска со нелегалното градење верски објект (минаре) во населбата Злокуќани,  на 8 јануари, инспекциската служба на Општина Карпош излезе на терен. Во моментот кога е извршена контролата не се вршени градежни дејствија, информираат од Општината. Инспекторатот одреди 15 дена рок за доброволно отстранување на нелегалниот објект и ги повика одговорните лица на средба […]

Алтернатива Настани

Ученици од Општина Карпош на 15. ликовна колонија „Св. Пантелејмон“

  Во организација на Детскиот ликовен центар, со поддршка на општина Карпош, се одржа јубилејната 15. ликовна колонија „Св. Пантелејмон“. Досега, оваа културна манифестација беше од меѓународен карактер, бидејќи во неа учествуваа и ученици од општините кои се збратимени со локалната самоуправа од Карпош. Годинава, заради ситуацијата со пандемијата (ковид-19), на ликовната колонија учествуваа само […]

Вести Македонија Ударни вести

Карпош е најеколошка општина за 2020 година

  Општина Карпош е победник на „Изборот за најеколошка општина за 2020 година“, преку конкурсот којшто традиционално го распишуваат „Пакомак“ и „Балкан еко“ институт-Скопје.         Финалното оценување на конкурсот беше спроведено преку неколку претходно пропишани критериуми, меѓу кои, количината на собран селектиран отпад од пакување, од домаќинствата, деловните субјекти и училиштата, бројот […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Карпош: ВМРО–ДПМНЕ го најави утрешното насилство во Карпош

  Граѓаните на општина Карпош имаат законски  механизам да делуваат и да учествуваат во постапката на носење на Нацрт ДУП – от за Градска четврт З 04, блок 5. ВМРО – ДПМНЕ продолжува со лагите дека ќе се урива Спортскиот центар „Борис Трајковски“. Сепак, опозициската партија денеска го презентираше и своето предизборно сценарио за утрешниот […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Карпош го поддржа првиот инклузивен буквар

  Инклузивна сликовница – буквар е подготвен на кирилична, знаковна и брајова азбука за децата од прво одделение. Станува збор за литературно дело кое е подготвено од Гордана Симоновска – Момироска, а за истото даде поддршка и општина Карпош.         Инклузивниот буквар овозможува поедноставно учење на македонската азбука и подготовка на учениците […]

Вести Македонија Ударни вести

Зелени налепници за сите енергетско-ефикасни јавни објекти во Општина Карпош

  Преку доделување на зелени налепници на сите јавни објекти под надлежност на општина Карпош (детски градинки, основни училишта и административни објекти), локалната самоуправа ќе спроведе мапирање на сите јавни установи кои користат обновливи извори на енергија (ОИЕ). Во урбаното јадро на Карпош повеќе нема јавна институција која се грее на нееколошки начин (фосилни горива). […]