Вести Македонија

Измиени полуподземните контејнери и отстранет градежен отпад во Скопје

  Еко-патролата на ЈП Комунална хигиена-Скопје во текот на изминатите неколку дена вршеше дежурства и надзор на улицата Петар Манџуков во близина на пазарот во скопската општина Бутел, како и на уште неколку локации каде што е забележано континуирано непрописно одлагање отпад надвор од наменски поставените садови во општините Карпош и Чаир.     Изготвени […]

Вести Македонија Ударни вести

За два дена подигнати 300 тони отпад од дивите депонии

  Во текот на изминатите два дена, ЈП Комунална хигиена-Скопје, реализираше акција за отстранување диви депонии во чиишто рамки се подигнати и транспортирани приближно 300 кубни метри претежно кабаст и градежен отпад. Активностите се одвиваа во општината Карпош – во населеното место Злокуќани, на повеќе локации во општината Ѓорче Петров, како и во општината Бутел […]

Вести Македонија Ударни вести

Отстранети 45 кубни метри отпад од диви депонии во три скопски општини

  Од почетокот на тековната седмица, Еко-патролата на ЈП Комунална хигиена-Скопје врши надзор врз неколку микролокации на улицата Петар Манџуков во скопската општина Бутел, каде што е забележано континуирано непрописно одлагање отпад на јавни површини.     Реализирани се и едукативно-информативни активности со повеќе лица коишто се забележани при кршење на Законот за јавна чистота, […]

Вести Македонија Ударни вести

Комунална хигиена ќе продолжи со засилена динамика да го подигнува отпадот

  Во текот на вчерашниот ден, екипите на ЈП Комунална хигиена-Скопје, во втората и во третата смена, реализираа засилени активности за собирање и транспорт на комуналниот отпад во сите скопски општини. Континуирано се расчистуваа и повеќе обемни диви депонии лоцирани на улиците Џон Кенеди, Благоја Паровиќ и Методија Митевски во општината Чаир, како и на […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Герасимовски: Политиката нема да го исчисти Скопје

  „Да ја тргнеме политиката на страна затоа што таа нема да ги исчисти Скопје, нас фокус ни се граѓаните“, рече градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски пред колегите градоначалници на состанокот на седницата на советот за развој на Скопскиот плански регион. ЈП Дрисла – Скопје е регионална депонија за скопскиот плански регион и со […]

Вести Македонија Ударни вести

Комунална хигиена-Скопје отстрани 1.600 кубни метри отпад од диви депонии

  Во текот на минатиот месец, ЈП Комунална хигиена-Скопје отстрани вкупно 1600 кубни метри отпад од диви депонии на територијата на градот Скопје. И покрај фактот дека основната дејност на Претпријатието е собирањето и транспортот на комуналниот отпад од домаќинствата и правните субјекти, екипите на ЈП Комунална хигиена-Скопје секојдневно се максимално ангажирани за извршување вонредни […]

Вести Македонија Ударни вести

Санкции за четири отпади со секундарни суровини во Чаир

  Денеска полициски службеници од Единицата за економски и компјутерски криминал при СВР Скопје, во координација со инспектори од Државниот пазарен инспекторат и од Инспекторатот за животот средина, извршија контрола во четири отпади со секундарни суровини на подрачјето на ЕВР Чаир. При контролата  било констатирано дека сите четири отпади вршат трговија без регистрирана фирма и […]

Вести Македонија Ударни вести

Непрописно одлагање отпад од автомобилски гуми во Карпош

  Еко-патролата на ЈП Комунална хигиена-Скопје констатираше непрописно одлагање отпад од автомобилски гуми од страна на непознати сторители на улицата Никола Парапунов во скопската општина Карпош. „Автомобилските гуми спаѓаат во категоријата опасен отпад и нивното одлагање на јавни површини претставува директно прекршување на Законот за јавна чистота. ЈП Комунална хигиена-Скопје нема надлежност за собирање и […]

Вести Македонија

ЈП Комунална хигиена-Скопје викендов подигнале 20 кубни метри отпад

  За време на изминатиот викенд, екипите на ЈП Комунална хигиена-Скопје подигнаа и транспортираа градежен и мешан комунален отпад од неколку диви депонии лоцирани во строгиот центар на градот – зад Т-Мобиле, како и на булеварот АСНОМ и улиците Бојмија и Февруарски поход во скопската општина Аеродром. По барање на МВР-Скопје, по сообраќајната несреќа што […]

Вести Македонија Ударни вести

Изречени санкции при контрола на отпади во Карпош

  Вчера, на 1 јуни, од полициски службеници Единицата за економски и компјутерски криминал и полициски службеници од СВР Скопје, во соработка со инспектори од Државниот пазарен инспекторат (ДПИ) и Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС), извршена е акциска контрола на шест правни лица – отпади на подрачјето на Карпош во Скопје. Во рамки на […]