Алтернатива Настани Ударни вести

На 1. февруари започнува Националната кампања „Ги запознаваме ретките болести“

  Јубилејното, 5-то издание на Националната кампања „Ги запознаваме ретките болести“ почнува на први февруари. “И оваа година, во реткиот месец со 28, најмалку дена во годината, ќе Ве запознаеме со ретките болести. Кампањата годинава ја посветивме на оние кои се полни пет години со нас, кои се нашиот ветер во грб и наша најсилна […]

Алтернатива Настани

Перформанс и предавање на уметницата Дилејн Ле Бас во МСУ

  Приказни од куќата на Ле Бас, МСУ, 1 февруари, 20 часот   Времето се преклопува Куќата на Ле Бас Грешки…… Што беше тоа? Што е тоа? Дали го имам видено порано? Дали навистина гледате кога гледате? Дали навистина слушате кога слушате? Пазете се од лингвистичко инженерство……. и преку уметноста ќе најдеме ли правда? и […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

“За Тоше со љубов” – Традиционална крводарителска акција

  По деветнаесети пат Црвен крст на град Скопје и Црвен крст на Република Северна Македонија – Општинска организација Центар, во соработка со ИТМ ќе ја организираат традиционалната крводарителската акција во спомен на роденденот на големиот хуманист и крводарител, Тоше Проески, кој за жал прерано го загубивме.         Крводарителската акција ќе се […]

Алтернатива Настани

Дуодрама „Кенди“ во МКЦ Скопје

  24.01.2023/20ч. трета изведба на „Кенди“ во МКЦ Скопје   „Кенди“ е дуодрама во која зборуваме за зависност кај младите со фокус на опијатната зависност според романот на Лук Дејвис (Candy: A Novel of Love and Addiction), авторски текстови и материјали од ХОПС – Опции за здрав живот. Претставата е анатомија на една љубов, шетање […]

Алтернатива Настани

“ОД БАХАНТКИТЕ ДО АГАВА” во МНТ

  ОД БАХАНТКИТЕ ДО АГАВА, МНТ, 16 февруари, Според: Еврипид/Тамара Барачков, Режисер: Нина Николиќ Во „Бахантките“ на Еврипид, една од Тебанките која го прифаќа култот на Дионис — Агава, поголемиот дел од драмата го поминува „надвор од сцената“, таа е ликот за кој се зборува, а нејзиното однесување е предмет на толкување и прераскажување на […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Климатските промени и еколошките предизвици во фокусот на изложба во МСУ

  Уметниците Слободанка Стевчевска и Денис Сарагиновски (ОПА), Ивана Мирчевска, Дарко Алексовски, Зорица Зафировска и Никола Узуновски заедно со Тихомир Топузовски, раководител на проектот, Ивана Васева, кураторка и Кирил Арсовски Пржо, биолог и еколог, интензивно се подготвуваат за престојната изложба со работен наслов „Пејзаж на вознемиреност“ која треба да се отвори на почетокот на март […]

Алтернатива Настани

Театар “Златен Елец” со нова претстава за деца “Тајната книга на дедо”

  На 22 јануари, во недела, во 14:00 часот, во Јавна Соба, премиерно ќе биде одиграна новата театарска претстава за деца во продукција на театар Златен Елец „Тајната книга на дедо”. Автор е Надица Петрова, претседател на независниот театар, која ќе ја видиме и како актерка во ликот на Сара во претставата. Другите ликови ги […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Национална кампања „Ги запознаваме ретките болести“ 2023

  Ретките не се невидливи. Денеска сме на 15 дена од почетокот на годинешното, јубилејно, 5-то издание на Националната кампања „Ги запознаваме ретките болести“, порачуваат од Здружението „Ретко е да си редок“ како најава за годинешното, јубилејно издание на кампањата. – Оваа година кампањата ја посветивме на оние кои се полни пет години со нас, […]

Алтернатива Настани

АМФОРА: Исконски ритуал на мрестење на Охридската пастрмка

  Нуркачите од Нуркачкиот Центар АМФОРА од Охрид, десетина години во периодот од почетокот на Декември до крајот на Февруари секоја вечер го следат мрестот на Охридската пастрмка.     Овој исконски ритуал кој се поврзува со самото настанување на езерото е привилегија за нуркачите од АМФОРА кои пред мрестот ги чистат местата од цврст […]

Алтернатива Настани

Меѓународна научна конференција „Охрид-Водици 2023“

  На 18 и 19 јануари ќе се одржи меѓународната научна конференција „Охрид- Водици 2023“ – „Предизвици на идентитетот, културното наследство, одржливиот развој или туризмот поврзани со нови кризи“ во организација на Центарот за напредни истражувања, а во партнерство со „MIRAS“ – Социјалната Организација за Поддршка на проучувањето на културното наследство од Баку, Азербејџан, Универзитетот […]