Алтернатива Настани

Спортувај со Град Скопје – 7 спортски инструктори со вежби за граѓаните

  Од 13 мај до денеска, седум добро познати инструктори во различни домени на спортот за граѓаните понудија онлајн видеа со вежби за одржување на телесната форма за време на вонредните услови што ги налага пандемијата од корона вирусот. Секој ден во 19 часот на фејсбук страницата на Град Скопје премиерно се објавува видео со […]

Алтернатива Настани

Нуркачки Центар Амфора – Сончарка во Охридското Езеро (ВИДЕО)

  Од неодамна Сончарките живеат и во водите на Охридското Езеро. После подолга обсервација на овој интересен вид риба кој природно не припаѓа во ендемичниот екосистем на Охридското Езеро забележавме многу интересни моменти особено во нејзиното однесување за време на мрестење. Тие главно се хранат со инсекти и ларви, а широко распространетите перки во текот на нејзиното движење претставуваат одбранбена […]

Алтернатива Македонија Настани

Отпечатен зборникот „Антевото дело – непресушен изворник на мислата и на речта“

  Од печат излезе Зборникот на научни трудови „Антевото дело – непресушен изворник на мислата и на речта“ во издание на Меѓународната културно поетска манифестација „Антево перо“. Во време на големи турбуленции предизвикани со појавата на коронавирусот и депресивно-демотивирачките и ригорозни мерки за спречување на неговото ширење кои се преземаат во нашето општество, организаторите на […]

Алтернатива Настани

Конкурс за доделување на државната награда „22 Ноември” 2020

  Министерството за култура го објави конкурсот за доделување на Државната награда „22 Ноември” за 2020 година Со оваа награда се оддава признание на луѓе од политичкиот, културниот и општествениот живот кои дале свој придонес во унапредување на меѓучовечкиот соживот и меѓусебно разбирање меѓу припадниците на различните заедници, култури и вери во Република Северна Македонија. […]

Алтернатива Настани

Продукцијата за Стенд Ап Комедија “ЗЛАТЕН ЗАБ” реализира успешна соработка со Искра на ТВ Алфа

  Познатите македонски стенд ап артисти како: Ивана Наскова, Бојан Велевски, Владислав (Влад) Илиќ, Ненад (Шиља) Стефановски,  како и мега популарните комичари од  регионот: Драган Маца Маринковиќ, Срѓан Олман, Неша Бриџис, Пеѓа Бајовиќ, Хазим Мујчиновиќ гостуваа во живо од нивните домови во најзабавната емисија во овие времиња  и карантински услови “Добар ден секој ден” одговарајќи […]

Алтернатива Настани Ударни вести

„Современи бајки од Македонија“ нов проект на Движењето за креативност Иво Лауренчиќ и „Арс Ламина“

  По големиот успех на изданијата „Бајки од Македонија“, Движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ – „Браво Сине!“ во соработка со издавачката куќа „Арс Ламина“ најавува нов проект – „Современи бајки од Македонија“. Новиот проект ќе им даде можност на сите креативни автори да пишуваат бајки за деца, со што ќе се збогати фондот […]

Алтернатива Настани

#Младите можат со нова дигитална платформа која овозможува да се поврзеш со заедницата

  Здружение на граѓани Младите можат, во изминатиов период преку КРЕАТОНОТ на Фондот за иновација и технолошки развој успеа да изработи нова дигитална платформа која што има помага на членовите на заедницата меѓусебно да ги споделуваат работите што уживаат да ги прават, притоа користејќи го времето, наместо пари, како ресурс.  Дигиталната платформа, Временска Банка, официјално ќе биде пуштена во употреба во […]

Алтернатива Настани

14 студенти, меѓу кои еден Македонец, прават сет за брзо идентификување заразни болести при епидемија

  Четиринаесет студенти на додипломски и магистерски студенти годинава го претставуваат Универзитетот Лајден на меѓународниот натпревар за машини за генетско инженерство (iGEM). Нивниот план е да создадат комплет што може да се искористи за брзо идентификување заразни болести во случај на епидемија. Во тимот е и Македонецот Синиша Јовиќ, студент во Лајден на постдипломски студии […]

Алтернатива Настани

Мајски оперски вечери на youtube каналот на Националната опера и балет

  Мајските оперски вечери годинава за првпат ќе се следат на еден поинаков начин, онлајн. Националната опера и балет известува дека публиката ќе има можност да ги проследи 48. Мајски оперски вечери кои ќе започнат на 9 мај сѐ до 31. мај, на официјалниот Јутјуб канал на Националната опера и балет . Во месец мај, […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Светски ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина

  Додека светот продолжува да се справува со ширење на пандемијата со вирусот на КОВИД-19, 14 милиони активни волонтери и 400.000 вработени во 192-те национални друштва на Црвениот крст и Црвената полумесечина ширум светот продолжуваат да испорачуват хуманитарна помош на луѓето во незавидна положба, покажувајќи ја на тој начин солидарноста, обезбедувајќи поддршка едни на други […]