Алтернатива Вести Македонија Настани

Климатските промени и еколошките предизвици во фокусот на изложба во МСУ

  Уметниците Слободанка Стевчевска и Денис Сарагиновски (ОПА), Ивана Мирчевска, Дарко Алексовски, Зорица Зафировска и Никола Узуновски заедно со Тихомир Топузовски, раководител на проектот, Ивана Васева, кураторка и Кирил Арсовски Пржо, биолог и еколог, интензивно се подготвуваат за престојната изложба со работен наслов „Пејзаж на вознемиреност“ која треба да се отвори на почетокот на март […]

Вести Македонија Ударни вести

Сојузот на стопански комори во регионална иницијатива за справување со климатските промени

  Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија, Трајан Ангелоски стана член на Управниот одбор на невладината организација  „Зелен навигатор на Западен Балкан“, чие основачко собрание се одржа вчера во Нови Сад.     „Зелен навигатор на Западен Балкан“ е независно и непрофитно здружение на компании, единици на локална самоуправа, како и други институции […]

Вести Македонија Ударни вести

ДУИ ги поддржува целите за заштита на животната средина од климатските промени

  Демократската Унија за Интеграција силно го поддржува и е посветена на спроведувањето на глобалните политики и цели за заштита на животната средина од климатските промени. Климатскиот самит #COP26 во Глазгов ги претстави акциите и националните климатски амбиции кои се тесно поврзани со зелената агенда како програмска ориентација на Владата и Демократската Унија за Интеграција. […]

Вести Македонија Ударни вести

Учество на министерот Нуредини и Пендаровски на климатскиот самит во Глазгов

  Климатската акција и одржливиот развој на РС Македонија беше темата на разговор на средбата на министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, со претседателот Стево Пендаровски, во пресрет на Конференцијата за клима #COP26 која ќе се одржи во ноември годинава. Република Северна Македонија се обврза на сериозна климатската заложба со ажурираниот Национално […]