Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Нов директор на УК за државна кардиохирургија е д-р Марјан Шокаровски

  Министерството за здравство информира дека за нов директор на Универзитетската клиника за државна кардиохирургија е назначен д-р Марјан Шокаровски, кој е дел од тимот на клиниката уште од нејзиното основање.   Д-р Шокаровски е супспецијалист по кардиохирургија, завршена во Универзитетски клинички болнички центар- Загреб, Хрватска со повеќегодишно хируршко и академско искуство во оваа област, […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Д-р Сашко: Јовев Тимот што победува не се менува!

  Разрешениот директор на Клиниката за Кардиохирургија, професорот, доктор Сашко Јовев, на денешната прес конференција прочита писмо напишано заедно со колективот на Клиниката за кардиохирургија.     “Ако се работи за суета или за политика, тоа е многу лошо за сите нас кои работиме професионално и не сме политилчки кадри. Јас не сум партиски кадар. […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Мегаскандал во македонското здравство: Разрешен директорот на кардиохирургија д-р Јовев

  Веста дека министерот за здравство Меџити го смени директорот на Клиниката за државна кардиохирургија проф. Д-р Сашко Јовев, предизвика вистински шок во медицинските кругови и во пошироката македонска јавност. Особено фрапантно и крајно дегутантно беше неговото објаснување дека причина за неговата одлука наводно биле лошите резултати, неработењето и неспособноста на дирекоторот во раководењето со […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Хибридна каридохируршка сала со најсовремена опрема, техника и со најсовремени методи

  Премиерот Димитар Ковачевски ја посети Универзитетската Клиника за кардиохирургија каде започнаа да се извршуваат хируршки интервенции во хибридна операциона сала, што е голем исчекор во следењето на медицинските трендови и медицината базирана на докази.      На Универзитетската Клиника за кардиохирургија, кардиохирурзите започнаа да работата во хибридна операциона сала, каде се работи со најсовремена […]

Вести Здравје Магазин Македонија Ударни вести

Симпозиум на македонското и српското Здружение на кардиоваскуларна хирургија во Скопје

  На 18 јуни, во Скопје за првпат ќе се одржи заеднички Интерсекциски симпозиум на македонското и српското Здружение на кардијална, торакална, васкуларна и ендоваскуларна хирургија “Современи хируршки пристапи”.       Иницијативата за овој настан е на Проф. Д-р.Сашко Јовев, кој преку меѓусебна научна, техничка и практична поддршка, едукација на младите кадри, напредок на […]

Интервју Текстови Топ теми Ударни вести

ИНТЕРВЈУ СО ПРОФ. Д-Р САШКО ЈОВЕВ – КАРДИОХИРУРГ

ДЕНЕС: Господине Јовев, важите за еден од водечките македонски кардиoхирурзи, кој што иако релативно млад, остварил видни постигнувања во областа на кардиохирургијата. Која е вашата потесна оперативна специјалност и каде ги усовршувавте претходните знаења?   Проф. Д-р ЈОВЕВ: Ви благодарам за убавиот вовед. Мојата потесна специјалност во моментов е возрасната кардиохирургија, особено коронарните и валвуларните […]