Вести Изјави Македонија Ударни вести

Џафери на VI регионална конференција на телата за еднаквост во Југоисточна Европа

  Комисијата за спречување и заштита од дискриминација во соработка и под покровителство на Мисијата на ОБСЕ во Скопје денеска ја организира „Шестата регионална конференција на телата за еднаквост на Југоисточна Европа“.   На конференцијата присуствуваа претставници на телата за еднаквост на Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Словенија, Србија и Хрватска, претставници на други национални институции, […]

Алтернатива Настани

Фестивал на кинематографиите на земјите на ЈИЕ: “Париз – Берлин – Вашингтон 2022”

  Oд 1-ви до 6 јуни, како онлајн издание, дванеесетто по ред, ќе се одржува Фестивалот на кинематографиите на земјите на Југоисточна Европа: “Париз – Берлин – Вашингтон 2022”. Фестивалот, традиционално, како и секоја година, ги презентира најдобрите остварувања од регионот, Европа и САД. Во селекцијата се избрани и македонските  филмови „Стела“ од Стојан Вијучиќ […]

Вести Македонија Свет Ударни вести

Заедничка изјава од претседателите на парламентите на земјите од ЈИЕ во Будимпешта

  ИЗЈАВА ЗА ЕВРОПСКАТА ИНТЕГРАЦИЈА НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА на парламентарните делегации од Југоисточна Европа и Вишеградската група Ние, претседателите на парламентите од Југоисточна Европа и од Вишеградската група со овој документ ја потврдуваме нашата посветеност на проширувањето на Европската унија и на забрзувањето на процесот на европска интеграција на Југоисточна Европа. За време на состанокот […]