Алтернатива Настани

Изложба на Ешреф Ќахили “Музеј на детството” во Чифте амам

  Во Националната галерија – објект Чифте амам, денеска, 5 декември, во 19:00 часот ќе биде отворена изложбата „Музеј на детството“ на ликовниот уметник и професор Ешреф Ќахили од Приштина, Косово. Изложбата „Музеј на детството“ опфаќа триесетина дела во техника масло на платно и комбинирана техника. Куратор на изложбата е Маја Крстевска, виш кустос во […]

Алтернатива Настани

Изложба на Мартина Спасовска “Гласна тишина” во МКЦ

  Прва самостојна изложба на уметницата Мартина Спасовска со наслов “Гласна тишина”, во МКЦ, 5  декември    Мартина Спасовска во нејзините дела почетно го претставува сопствениот лик, не како модел(и) туку како катализатор(и) на проследување на енергијата што ја чувствува и нејзино преобликување во ликовен продукт. Таа во делата што ги создава ги надминува границите […]

Алтернатива Настани

Изложба „Експериментален цртеж и експериментална поезија“ на ДЛУМ во Варшава

  Во Културниот центар „Виланов“ во Варшава денеска се отвора изложбата на Друштвото на ликовните уметници на Македонија „Експериментален цртеж и експериментална поезија“. Изложбата е во организација на Амбасадата на Република Северна Македонија во Варшава и на в. д. амбасадорот Илија Псалтиров по повод триесет години билатерална соработка меѓу Република Северна Македонија и Полска. Изложбата […]

Алтернатива Настани

Изложба „20 години Арт поинт Гумно“ во Скопје

  Големата ретроспективна изложба на дела од постојаната колекција на „Арт поинт Гумно“ од с. Слоештица, Демир Хисар, што летово беше поставена во Битола, од 22 ноември до 2 декември ќе биде поставена во Младинскиот културен центар (МКЦ) во Скопје. Отворањето ќе биде во 20:00 часот. За активностите на уметничкото гумно ќе говори младата македонска […]

Алтернатива Настани

Мултимедијална изложба „Под нулата“ во Центарот за култура – Прилеп

  Во ликовната галерија при Центарот за култура „Марко Цепенков“ – Прилеп денеска (17 ноември), во 19 часот, ќе биде отворена изложбата „Под нулата“. Станува збор за мулимедијален проект во кој учествуваат група ликовни уметници коишто ги истражуваа проблемите и решенијата поврзани со глобалното затоплување. Носител на проектoт, кој се реализира со поддршка од Министерството за […]

Алтернатива Настани

Изложба “БАЛКАНСКИ РЕФЕРЕНЦИ” во Музејот на РС Македонија

  Денеска, со почеток во 12 часот, во Музејот на РС Македонија, во изложбената сала Етнологија, свечено ќе се отвори изложбата БАЛКАНСКИ РЕФЕРЕНЦИ во организација на Универзитетскиот ансамбл Македонија. На изложбата ќе бидат прикажани традиционални носии од Балканските држави како: Хрватска, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Албанија, Косово,Бугарија и Грција, притоа збогатени со музичко […]

Алтернатива Настани

Гостувачка изложба во Музејот на македонската борба

  Гостувачката изложба „Светите новомаченици од Јасеновац во светлината на воскресението“ на Музејот на жртвите на геноцидот од Белград, Република Србија, ќе биде отворена денеска (16 ноември) во 13 часот во НУ Музеј на македонската борба за самостојност. „Изложените дела на авторката, која е монахиња, а не обучен визуелен уметник, се базирани врз иконографските традиции […]

Алтернатива Настани

Јуроп хаус Скопје ја одбележа својата четврта годишнина

  Јуроп хаус Скопје ја одбележа својата четврта годишнина со спој на наследството и визијата за иднината, одржувајќи изложба и церемонија на доделување награди за конкурсот за архитектонски и урбанистички дизајн „Скопје на новата генерација“. На овој настан беше прикажан талентот на младите архитекти кои придонесуваат за урбаниот развој на Скопје. На натпреварот пристигнаа 12 […]

Алтернатива Настани

Самостојна изложба на Мице Јанкуловски во Букурешт

  Во галеријата „Галатека“ во Букурешт,  Романија, вечер ќе биде отворена самостојната изложба на уметникот Мице Јанкуловски со наслов „Над црното“.  Куратори на изложбата се Анка Боериу од Романија, универзитетски професор на Националната академија за уметност во Букурешт, и Корнелија Конеска од Северна Македонија. Јанкуловски, со изложбата „Над црното“, во „Галатека“ се претставува со полиптихот […]

Алтернатива Настани

Археолошкиот музеј со ексклузивна изложба „Сребрена Тракија“

  Во Археолошкиот музеј на РС Македонија во Скопје утре, 14 ноември, ќе биде отворена ексклузивната изложба „Сребрена Тракија“, која е прво целосно претставување на тракиската култура во нашата држава. Во духот на европските вредности и зацврстување на културната соработка меѓу Северна Македонија и Бугарија, изложбата е резултат на врвната професионална соработка меѓу македонскиот Археолошки музеј и Националниот археолошки институт […]