Алтернатива Настани

МСУ: “Скокни!” – Изложба на Ахмет Огут

  МСУ – Скопје, на 26 мај ќе ја претстави самостојната изложба „Скокни!“ на еден од најзначајните уметници на интернационалната сцена, Ахмет Огут. Изложбата  ќе се отвори на 26 мај 2022 година, во Музејот на современата уметност – Скопје со почеток од 20 часот. Кураторки на изложбата се Мира Гаќина и Јованка Попова. Пред отворањето […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

“ЗЕМЈА” – Изложба на Бојана Артиновска Трпческа

  Истражувјќи какво влијание има бојата во просторот, според кинеската практика Фенг шуи, секој од основните елементи има особено влијание и моќ да го лекува протокот на енергија во просторот, во зависност од страната на светот на која е поставен.     Уметницата Бојана Артиновска Трпческа верува дека уметноста може да лекува. Не само авторот кој […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

“Жени во занаетчиство” – Изложба по повод Деновите на занаетчиството

  По повод Деновите на занаетчиство денеска во Кабинетот на претседателот Стево Пендаровски ќе биде отворена изложбата „Жени во занаетчиство“, чијшто покровител е сопругата на шефот на државата Елизабета Ѓоргиевска. Изложбата ќе се отвори во 16:30 часот. На отворањето свои обраќања ќе имаат сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска, министерката за култура, Бисера Костадиновска Стојчевска, амбасадорката […]

Алтернатива Настани

Изложба на Мице Јанкуловски во Музејот на областа Бузау, Романија

  На 14 мај во 21 часот, во Музејот на областа Бузау, Романија се отвори самостојната изложба на слики „Пофалба на црното“ од МИЦКО (Мице Јанкуловски). Отворањето на изложбата беше во рамките на Европската ноќ на музеите 2022, а изложбата ќе трае до 14 јуни 2022.         Музејот на областа Бузау на […]

Алтернатива Настани

Изложба на Луан Мулиќи во Чифте амам

  На 26 април 2022 година, во Националната галерија, во објектот Чифте амам, со почеток во 12 часот, ќе биде отворена изложба на скулптури ЕРОС на уметникот Луан Мулиќи, професор и член на Косовската академија на науките и уметностите.  

Алтернатива Настани

“Аурум Лав Арт” – Изложба на дела од 20 уметници со тематика ЉУБОВ

  Креирана во ноември 2020 година од двоецот Марија и Владимир Костовски (позади кои стои и Продукцијата Златен Заб), платформата АУРУМ (auroom.store) е единствена од таков вид во Македонија која нуди извонредни можности за сите македонски ликовни уметници, скулптори, графичари, цртачи, резбари, фотографи, дизајнери, писатели, музичари, театарски и филмски работници да ги изложуваат и продаваат своите […]

Алтернатива Настани

Ретроспективна изложба на Димитар Кондовски во Даут-Пашин амам

  Националната галерија ја најавува Ретроспективната изложба на Димитар Кондовски, на 5 мај, со почеток во 20 часот.   По изминати 30 години од неговата последна средба со македонската културна јавност во Даут-Пашин амам ќе биде претставено неговото творештво. Изложбата ќе трае се до крајот на месец јули 2022 година.     ДИМИТАР КОНДОВСКИ е […]

Алтернатива Настани

МСУ: Изложба на карикатури „На тенок мраз“ од Лазо Плавевски

  На 16 април (сабота) во 12 часот ќе биде отворена изложба на карикатури од Лазо Плавевски во Музејот на современата уметност – Скопје. Куратор на поставката е Љиљана Неделковска. Лазо Плавевски припаѓа на генерацијата карикатуристи која на културната сцена во нашата земја се појави во 70-те години. Изложбата го прикажува творештвото на Лазо Плавевски […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

„Аквизиции – донации 2017-2021“ изложба во МСУ – Скопје

  На 2 април, во 12 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје ќе биде отворена изложбата „Аквизиции – донации 2017-2021“.    Куратор на поставката е кустос Ива Димовски и кустос соработник Бојана Јанева.   Во рамки на поставката ќе бидат изложени дела, кои музејот ги има добиено по пат на откуп и донација […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Изложба на делата од 35-та Меѓународна ликовна колонија Св. ЈОАКИМ ОСОГОВСКИ 2021

  Делата од 35-та колонија СВ. ЈОАКИМ ОСОГОВСКИ ќе биде изложена во НУЦК ” Бели мугри ” – Кочани на 17.03.2022 година со почеток во 18.30 часот. Петти септември 1987 година означува нова страница во културната историја на манастирот Св.Јоаким Осоговски и на Крива Паланка.Тогаш идејата за содржинско осмислување на ревитализацијата на манастирските конаци се […]