Статистички податоци покажуваат дека вкупната органска површина во ЕУ беше проценета на 15,9 милиони хектари во 2021 година, од 14,7 милиони хектари во 2020 година. Има брзо и нагло проширување во органските области во ЕУ: помеѓу 2012 и 2021 година има зголемување од 6,5 милиони хектари, што е еквивалентно на пораст од 68 %.
Франција има 2,8 милиони хектари површина искористена за органско земјоделско производство во 2021 година, што е највисока меѓу земјите на ЕУ. По неа следуваат Шпанија со 2,6 милиони хектари органска површина, Италија со 2,2 милиони хектари и Германија со 1,6 милиони хектари.
Овие четири земји на ЕУ заедно сочинуваа речиси три петтини од вкупната органска површина на ЕУ во 2021 година , Франција (17,4 %), Шпанија (16,6 %), Италија (13,7 %) и Германија (10,1 %).
Помеѓу 2012 и 2022 година, земјоделската површина што се користи за органско земјоделство се зголеми во речиси сите земји на ЕУ. Областа речиси четирикратно се зголеми во Португалија и Хрватска во овој период, што е најостри стапки на пораст во рамките на ЕУ. Исто така, брзо растеше во Франција (+169 %), а исто така се зголеми повеќе од двојно во Унгарија и Романија.
Повеќето од 9,1 милиони фарми во ЕУ се семејни и речиси шест од секои десет фарми (околу 57 %) биле управувани само од сопственикот и членовите на семејството. На дополнителни 36% од фармите, семејниот труд сочинува најмалку 50% од вкупната работна сила.
“Органската храна не е обичен тренд, туку одржлив систем кој одамна функционира во поголем дел од светот,допoлнително вклучени еко туризмот и агри туризмот овозможуваат директен финансиски импакт на локалните заедници, создавање на микро и фамилијарни бизниси, намалување на миграцијата и нови зелени работни места ,,посочија од Еко Партнерс