Швајцарците го отфрлија предлогот за загарантиран месечен приход

26.5.svajcarija-referendum

Швајцарските гласачи го отфрлија предлогот за воведување загарантиран приход за сите граѓани и за тие што живеат подолго време во таа земја. Гласачите го отфрлија предлогот на вчерашниот референдум, со прашање дали прифаќаат сите швајцарски граѓани и странци кои законски престојувале најмалку пет години во земјата, да примаат безусловен приход, а притоа да не мора да работат. Против предлогот гласале речиси 77 отсто од гласачите.

Доколку беше прифатен, предлогот предвидуваше за секој возрасен човек минимални месечни примања од 2.500 швајцарски франци, а за секое дете по 625 франци.

Швајцарската влада беше против предлогот бидејќи, според неа, за финансирање на таа мерка би било неопходно намалување на буџетот или зголемување на даноците.

Швајцарците го отфрлија предлогот за загарантиран месечен приход