Алтернатива Настани

Во Скопје одржан завршен настан на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

  Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“ во соработка со Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ и Здружението за давање услуги на лицата со попреченост „Хандимак“, денес во Кино Фросина при МКЦ, одржаа завршен настан на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“. Овој проект е финансиран од Европската […]

Алтернатива Македонија Настани

Во Струга одржан последниот регионален настан за инклузивно образование

  Денес во Општина Струга се одржа осмиот и последен регионален настан во рамки на третата проектна кампања на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија. Домаќини на регионалните настани беа општините кои ја повторија својата заложба за инвестирање во квалитетно инклузивно образование, а учесници беа претставници од општини, училишта, невладини организации, општествено одговорни компании и медиуми кои […]

Алтернатива Настани

Регионален настан за инклузивно образование во Тетово „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

  Во рамки на третата проектна кампања на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија, денес се одржа шестиот регионален настан во општина Тетово на кој присуствуваа претставници од општини, училишта, невладини организации, општествено одговорни компании и медиуми од полошкиот плански регион.  Проектниот менаџер, г-ѓа Бранка Џајковска во својата презентација зборуваше за инклузија и инклузивно образование […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Регионален настан за инклузивно образование во Струмица

  Во организација на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија денес се одржа петтиот регионален настан во општина Струмица на кој присуствуваа претставници од општини, училишта, невладини организации, општествено одговорни компании и медиуми од југоисточниот плански регион.  Во обраќањето на менаџерот на проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“, г-ѓа Бранка Џајковска беа презентирани […]

Алтернатива Настани

Втор регионален настан во Штип “Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран”

  Како дел од активностите на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија, денес се одржа регионален настан во општина Штип каде беа поканети претставници од училишта, општини, невладини организации, општествено одговорни компании и семејства на ученици со попреченост кои посетуваат редовно образование. На настаните воведни обраќања имаа претставници […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Осум регионални настани од кампањата на проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

  Како дел од активностите на Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“, кој е финансиран од Европската Унија, во периодот од март до мај 2023 година ќе се одржат 8 регионални настани во 8те плански региони. Овие настани се дел од третата проектна кампања која ќе започне со национален настан кој ќе се одржи […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Нова сензорна соба во Неготино – „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

   Од денес, ООУ „Страшо Пинџур“ – Неготино располага со сензорна соба опремена со мноштво на дидактички материјали, сензорни елементи и рехабилитациско-рекреациска опрема. Оваа активност е спроведена како дел од Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија и претставува уште една активност во насока на подобрување на инклузивноста на […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Отворање на сензорна соба во ООУ ” Хасан Приштина”, Чаир – Скопје

  Од денес, ООУ „Хасан Приштина“ – Чаир располага со сензорна соба опремена со мноштво на дидактички материјали, сензорни елементи и рехабилитациско-рекреациска опрема. Оваа активност е спроведена како дел од Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија и претставува уште една активност во насока на подобрување на инклузивноста на […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Прва сензорна соба во ООУ „Крсте Петков Мисирков“ во Радовиш

  Првата сензорна соба во Радовиш од денеска ќе може да ја користи стручниот тим на ООУ „Крсте Петков Мисирков“ и во неа ќе го поттикнува аудитивниот, визуелниот, физичкиот и тактилниот развој кај учениците со и без пречки во развојот или образовни потешкотии во ова училиште. Општина Радовиш се приклучи кон целите на проектот „Биди […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

“Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран”: Сензорна соба во ООУ “Бајрам Шабани” во Куманово

  Богатство од стимулативни содржини во сензорната соба на ООУ „Бајрам Шабани“ во Куманово, со која од денес, секојдневно ќе се обезбедува педагошка поддршка за учениците со образовни тешкотии. Оваа активност е спроведена како дел од проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ кој е финансиран од Европската Унија, и е пример за целосно вклучување […]