Вести Македонија Став Ударни вести

Македонија и потребата од менување на енергетскиот пазар во Европа – Соња Стојадиновиќ

  Треба да се размисли за тоа дека сите предлози и промени кои доаѓаат од Брисел, не можат ефикасно да се применат и во Македонија и да се дејствува во правец на благосостојба на граѓаните, а не само на профитите, пишува Соња Стојадиновиќ за Республика. Енергетската криза која ги потресува Европската унија и балканските земји не датира од почетокот на војната во Украина. […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови Ударни вести

Нивото на јавна дебата трпи од вулгарностите на политичарите – Соња Стојадиновиќ

  Крајно време е да се врати пристојното однесување во јавниот простор. Македонската јавност, заедно со политичарите од сите партии често јавно искажуваат навреди и клевети кон оние со спротивставени ставови на нивните. Ако македонското граѓанство говорот на омраза, навредите и омаловажувањето ги ставиле на ниво на национален спорт, политичарите се наоѓаат во нешто поразлична […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Македонските граѓани, уживатели во говорот на омраза – Соња Стојадиновиќ

  Како граѓани имаме одговорност да спречиме ширење на говор на омраза со едукација на нашите деца и блиски и со јавни реакции против таквото однесување во секоја сфера на општеството, пишува Соња Стојадиновиќ за Республика. Ако интернетот се смета за место за зголемување на личната информираност, тој дополнително стана и место каде луѓето можат […]

Вести Став Ударни вести

Верска толеранција: познат, но ретко практикуван концепт – Соња Стојадиновиќ

  Верската толеранција се гради со запознавање на другите, разјаснување дека нивната различност не се закана за нас, ниту за нашите верски убедувања, пишува за РесПублика, Соња Стојадиновиќ. Пред неколку недели македонската јавност беше информирана (и малку вознемирена) од доаѓањето на еврејската верска група Лев Тахор (Отворено срце) во Куманово. Оваа група која е на пропатување […]

Вести Свет Став

Сите се прогласуваат за победници, народот продолжува да губи – Соња Стојадиновиќ

  Време е веќе да ги научиме тие што ги бираме дека гласачите не се нивни слуги, туку дека се избрани да му служат на народот бидејќи тој ги гласа и ги плаќа од своите даноци. Заврши првиот круг на локалните избори за 2021 година кои донесоа изненадувања и наговестија промени и борби за следниот […]