Вести Изјави Македонија Ударни вести

Нуредини: Чистење на дивите депoнии и транспорт на отпадот од НП Шар Планина

  “Денес заедно со директорот на Управата за животна средина при МЖСПП Хисен Џемаили и директорот на ЈУНП „Шар Планина“ Ибрахим Дехари направивме обиколка на активностите за чистење на дивите депoнии и транспорт на отпадот на дел од предвидените локациите што се наоѓаат на територијата на националниот парк Шар Планина”, изјави Министерот за животна средина […]

Вести Македонија Ударни вести

Во НП „Шар Планина“ нема да смеат да се градат нови хидроцентрали, рудници, хотели и патишта

  На целата територија на Националниот парк „Шар Планина“ нема да смее да се градат нови хидроцентрали, да се копаат рудници и да се прават геолошки истражувања, ниту пак ќе смее да се поставува инфраструктура за гасовод, пренесува мета.мк. Забрането во сите зони на управување ќе биде и одгледување на алохтони и инвазивни растенија и […]