Вести Македонија Ударни вести

Ангелоски на прославата 105 години од основањето на Стопанска комора на Војводина

  Стопанската комора на Војводина прослави 105 години постоење и работа.На свеченоста која се одржа во Конгресниот центар на Новосадскиот саем присуствуваше делегација на Сојуз на стопански комори предводена од претседателот г-дин Трајан Ангелоски. “Историјата е таа што докажува дека сме можеле да се обединиме низ вековите, бидејќи поединецот, колку и да е успешен, ја […]

Вести Македонија Ударни вести

Трајан Ангелоски на годишен состанок на ICC- Светска коморска федерација во Париз

  Претседателот на Сојуз на стопански комори на Македонија Трајан Ангелоски присуствува на годишниот состанок на генералниот Совет на ICC -Светска коморска федерација кој се оддржува во седиштето во Париз.     На состанокот се разговара и планира за начинот на одвивањето на стопанските активности во овие нестабилни времиња каде постојат безбедносни, логистички и други […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Ангелоски СЕФФ 2023: Силен економски раст е патот до побрза интеграција во ЕУ

  На третата меѓународна конференција Скопски економски и финансиски форум – CEФФ 2023 со наслов „Економска интеграција и економски просперитет“ организирана од Mинистерството за финансии, фокусот беше ставен  на забрзаната интеграција на нашата земја и западниот Балкан. Потикнувајќи ја   синергијата на идеи и иницијативи од присутните кои се дел од креаторите на политики, политичките претставници, […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Ангелоски: Нашата економија не им овозможува доволно шанси на македонските компании да инвестираат

  Интервју на претседателот на ССК, Трајан Ангелоски за Магазинот за Туризам и менаџмент “Се наоѓаме во исклучително тешка позиција. За успешно планирање и водење на бизнисите многу е важно да постои предвидливост, бидејќи без тоа не може да се носат деловни одлуки кои ќе дадат позитивни резултати. Генерално како држава постојано доцниме со решенијата” […]

Вести Македонија Ударни вести

Ангелоски: Македонските компании да добијат шанса за инвестирање

  Македонските компании треба да добијат шанса за инвестирање, со тоа што целокупниот државен апарат ќе ги обезбеди потребните инфраструктурни и процедурални услови, а постапките ќе ги направи брзи и ефикасни, истакна Трајан Ангелоски, претседател на Сојузот на стопански комори на Македонија во дебатата на емисијата „24 Анализа“.     „Домашната економија треба да ја […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Потребна е ефикасна енергетска транзиција за спас од банкрот и од загадување

  Во наредната година треба да се сконцентрираме на рационализација и реформи во јавниот сектор, енергетскиот сектор, економијата и окружувањето за водење на бизнис за да отвориме една подобра перспектива за идните генерации, истакна претседателот на Сојузот на стопански комори, Трајан Ангелоски во интервју за телевизија „Сител“.   „Да направиме една квалитетна анализа, да видиме […]

Вести Македонија Ударни вести

Ангелоски избран во највисокото тело на Светската коморска федерација

  Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија Трајан Ангелоски е избран за член на Генералниот совет на Светската коморска федерација (ICC – World chаmber of federation) со седиште во Париз. Изборот беше направен по пат на електронско гласење од страна на стопанските комори од повеќе од 100 земји во светот.     Ангелоски истакна дека […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Ангелоски за српска „Политика“: Отворен Балкан ја забрзува интеграцијата на регионот

  Иницијативата „Отворен Балкан“ треба да креира поповолно деловно окружување  во регионот, услови и оперативни мерки кои ќе ја поттикнат и поддржат економската соработка меѓу земјите кои се засега вклучени Македонија, Србија и Албанија, со надеж дека ќе се вклучат и другите држави од Западен Балкан, истакнува претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија, […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Потребна е сериозна државна поддршка за справување со енергетското цунами

    Енергетската криза сериозно го погодува стопанството, a ценовниот притисок што го предизвикуваат рекордните вредности на електричната струја на берзите преставува закана за опстојувањето на најголем дел од деловните субјекти, истакна претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија Трајан Ангелоски на денешната прескоференција, потенцирајќи дека веднаш се потребни конкретни мерки за поддршка на […]

Вести Македонија Ударни вести

Ангелоски за “Политика”: “Отворен Балкан” е можност за економски раст на регионот

  „Отворен Балкан“ е идеја која ќе заживее бидејќи ги поврзува претпријатијата од нашите земји, а особено ќе придонесе за унапредување на соработката во туристичкиот сектор како еден од најпогодените во кризата, вели во  интервју за српскиот весник „Политика“ претседателот на Сојузот на стопански комори, Трајан Ангелоски.     „Не е логично да имаме одлична економска соработка […]