Вести Македонија Став Ударни вести

Културата не смее да стане луксуз за граѓаните – Елена Гаговска

  Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија, пишува Елена Гаговска за Республика. На 18 јануари годинава, Младинскиот Културен Центар (МКЦ) соопшти дека Град Скопје скратиле дури 92% од програмскиот буџет на МКЦ и непрописно го смениле в.д. директорот на оваа култна институција […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Испуштената шанса на медиумите за едукација за родовото насилство – Елена Гаговска

  Неразрешеноста на случајот („Јавна соба“) дури после речиси две години од неговото откривање ја активира јавноста бидејќи се руши илузијата дека надлежните работат на случајот. Родово заснованото насилство е една од ретките форми на насилство каде што вината често се бара и во самата жртва. Односно, девојките и жените кои се најчестите жртви на […]