Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Лога: Насилството врз жените и девојчињата не смее да биде приватна работа, кривична одговорност мора да има

  Во нашата држава има пораст на пријавени случаи на семејно насилство при што во 90% од случаите жените се жртви на ова насилство. Министерот за правда Кренар Лога присуствуваше на Регионалната конференција “Обединети против насилство – Доста е” која се одржа во Приштина.      ,,Насилството спрема жените и девојчињата е меѓу најзастапените повреди […]

Вести Македонија Ударни вести

“Има помош за живот без насилство” – 16 дена активизам против насилство врз жените

  Во пресрет на 16 дена активизам против насилство врз жените и девојчињата, вчера се одржа церемонијален настан „Има помош за живот без насилство“, за доделување сертификати на обучувачите за спречување и заштита од насилство врз жените и семејно насилство во организација на Министерството за труд и социјална политика и УНФПА со поддршка на Британската […]

Вести Македонија Ударни вести

Ѓоргиевска: Справувањето со насилството врз жените да биде наша секојдневна одговорност

  Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска, учествуваше на панел дискусијата „Истанбулската конвенција и новиот Закон за спречување и заштита од насилство врз жените – Што ќе се промени во пристапот за спречување и заштита од насилство врз жените?“ oрганизирана од Канцеларијата на УНФПА во Република Северна Македонија во соработка со Амбасадата на Обединетото Кралство на […]