Вести Македонија Ударни вести

Државата треба да исплати 13.300 евра на сексуалните работнички, пресуди Европскиот суд за човекови права

  Европскиот суд за човекови права донесе пресуда Д.Х. и други против Северна Македонија бр. 44033/17 со која утврди дека државата ги изложила сексуалните работници на нехуман и понижувачки третман додека биле лишени од слобода во полициска станица, оставени цела ноќ без храна, вода и пристап до тоалет. Исто така, Судот утврди повреда на правото на приватност поради објавата на […]

Вести Македонија Ударни вести

Северна Македонија е седма според првиот индекс за политиките за дроги во светот

  Првото издание на Глобалниот индекс на политика за дроги кој беше објавен во ноември 2021  од страна на Конзорциумот за намалување штети (Harm Reduction Consortium), коалиција на граѓански и здруженија од заедницата, во партнерство со академици, открива дека најголем број од земјите во светот не успеале своите национални политики за дроги да ги усогласат […]