Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Македонските поети поместуваат граници – Ацо Шопов во “Нуови аргоменти”

  По повод 98-годишнината од раѓањето на Ацо Шопов, еден од основоположниците на македонската современа поезија, престижното италијанско списание за литература Нуови аргоменти (Nuovi argomenti) објави избор од девет песни од Шопов, во рубриката „Поетска работилница” (http://www.nuoviargomenti.net/poesie/sangue-abissale).  Изборот, во препев на италијанската поетеса, Миа Леконт и македонската италијанистка, Анастасија Ѓурчинова, ги содржи следниве песни: „Грозомор”, […]