Вести Свет Став

Албанија, земја прогонувана од духовите на своето минато – Алис Тејлор

  Моите пријатели Албанци се засрамени од тоа како светот гледа на нив. Свесни за тоа дека Албанците се перцепирани како криминалци и трговци со дрога, тие се растргнати меѓу гордоста за својата етничка припадност, срам, страв и гнев, пишува Алис Тејлор за Республика. На Денот на сеќавање на Британците кои загинале во воени конфликти […]

Вести Свет Став

Тирана: Град со лузни од корупцијата со перење пари -Алис Тејлор

  Продолжува активноста на копачите, крановите и мешалките за цемент додека самите Албанци се протерувани од градот. Оние што останаа се сведоци на уништување на историски споменици, игралишта и отворени површини и се немоќни да го спречат тоа. Во изминативе три децении, главниот град на Албанија, Тирана, е место каде постојано нешто се случува. Дали […]