Вести Македонија Став Ударни вести

Како да се заузда јавниот долг на Македонија – Сања Велкакова

  Јавниот долг во Македонија вртоглаво расте, а секој македонски граѓанин е задолжен со речиси над 3.500 евра. Одржливоста на јавниот долг е макотрпен пат кој нашата држава се стреми да го премине, но ризикот од неизвесноста на иднината се’ повеќе се зголемува, пишува Сања Велкакова за Республика. Намалената економска активност на глобално ниво како резултат […]

Вести Колумна Македонија Свет Текстови Ударни вести

Додека цените растат, животниот стандард пропаѓа – Сања Велкакова

  Светски трендови на поскапувања ќе има и понатаму, но колкави ќе бидат, најмногу зависи од државата и од тоа, какви одлуки ќе се донесе, пишува Сања Велкаковаза respublica.mk.  Последните неколку месеци, се чини дека цените растат преку ноќ. Причините за ова се многубројни. Намалувањето на енергијата произведена од јаглен, релативно ниското производство од ветерните […]