Вести Македонија Ударни вести

Распишан е конкурс за доделување на државната награда „Мето Јовановски“ 2023

  Одборот за доделување на државната награда „Мето Јовановски“, денеска (7 ноември, 2023) распиша конкурс за доделување на државната награда „Мето Јовановски“ во 2023 година.   Конкурсот за поднесување иницијатива за доделување на државната награда „Мето Јовановски“ како највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на промоцијата, заштитата и унапредувањето на човековите права ќе трае […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Неточно е дека кратенките МК и МКД заминале во историјата

  Текстот споделува и документ, односно список на земји членки на НАТО покрај кои стојат кратенки на земјите, по азбучен ред. Ако се прегледа детално документот ќе се забележи дека и кратенките на други земји не соодветствуваат со нивните меѓународни прифатени кратенки, односно кодови. Од МНР објаснија дека според правилата на НАТО, кои се донесени […]

Вести Македонија Ударни вести

МНР: Земјите членки во НАТО се одбележуваат со првите две букви од името на земјата

  Министерството за надворешни работи, информира дека појавените информации за промена во начинот на кој Република Северна Македонија се именува или обележува во НАТО, преставуваат тенденциозна шпекулација наменета за нарушување на угледот и на земјата и на Алијансата. Според правилата на НАТО, кои донесени далеку пред нашето членство, за протоколарни потреби земјите се означуваат со […]