Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Нова катедра по македонистика во Анкара

  Постигнат е успех од историско значење за македонистиката. Започнуваат со работа нова македонистичка катедра и нов лекторат по македонски јазик на странски универзитет – на престижниот Анкарски универзитет во Турција, информираат од Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Како што е наведено, со новоотворената катедра и […]

Вести Македонија Свет Ударни вести

Меѓународна конференција во Анкара по повод 60 години од основањето на турскиот Уставен суд

  Делегација на Уставниот суд предводена од претседателката Добрила Кацарска присуствуваше на меѓународна конференција во Анкара на тема „Толкување на Уставот во заштитата на човековите права и слободи”. Конференцијата беше организирана во периодот 25-27 април по повод одбележување на 60-годишниот јубилеј на Уставниот суд на Република Турција.           Во рамки на првата сесија беа […]