Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Руската православна црква го поздрави признавањето на афтокефалноста на МПЦ-ОА од страна на СПЦ

  Признавањето на автокефалноста на црквата во Северна Македонија од страна на Српската православна црква е радосен настан, за кој се очекува да се разговара на следниот состанок на Светиот синод на Руската православна црква, изјави заменик-претседателот на Одделот за надворешни односи на Московската патријаршија, протојереј Николај Балашов. – Се радуваме заедно со нашите браќа […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

СПЦ ја признава автокефалноста на МПЦ-ОА

  Српската православна црква го признава и прифаќа барањето за автокефалност на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА), објави српскиот патријарх Порфириј во својот говор по задничката литургија меѓу МПЦ-ОА и СПЦ во Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје. „Сега кога дојдовме овде ви носиме уште една радост. Светиот архијерејски Собор на СПЦ […]