Вести Македонија Став

АНАЛИЗА: Поскапи кредити, заострени услови за кредитирање – забавена економска активност

  Три месеци по ред Народната банка носи одлуки кои значат „затегнување“ на монетарната политика. И овој месец НБРСМ ја зголеми каматата за благајничките записи која достигна 2 отсто. Но, се зголемија и каматите за расположливите седумдневни депозити и депозити „преку ноќ“, пишува „Порталб“. Ова значи дека НБРСМ ги „стимулира“ банките ликвидните средства да ги депонираат во […]