Алтернатива Вести Македонија Настани

Со “културен натпревар” во Пустец, македонците од Албанија се спротивставија на софиската асимилаторска активност

  Официјална Софија, во потрага по Бугари надвор од нивната страна, ја протега долгата рака не само до Македонија, туку и преку Македонија, во соседна Албанија. Со попустливоста на властите, Бугарите се и уставна категорија во Албанија, како што, впрочем, се и Македонците, кои имаат и своја општина во Пустец, од 9 етнички чисто македонско […]