Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Растат температурите, заштитете ги и храната и животните

  Со порастот на температурите се зголемуваат и потенцијалните ризици од појава на труење со храна. Високите температури најавени неделава се потенцијална опасност и за здравјето на животните доколку за нив, навреме не се преземат мерки за обезбедување на доволни количини храна и вода за пиење. За да се спречи евентуална појава на труење со […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

АЕК со препораки за сајбер безбедност во институциите и фирмите

  Во врска со зачестените сајбер-напади во државата и регионот, Агенцијата за електронски комуникации и Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти MKD-CIRT препорачуваат организациите од јавниот, владиниот и приватниот сектор да извршат безбедносна процена на своите ИКТ системи и услуги и да имплементираат и применуваат превентивни мерки и процедури за заштита од сајбер напади […]

Вести Здравје Магазин Македонија Ударни вести

КЗБ: Изолација за сите суспектни случаи на мајмунски сипаници

  Комисијата за заразни болести ја анализираше актуелната состојбата поврзана со појавата на суспектен случај на мајмунски сипаници во земјата.   Беше констатирано дека сите надлежни институции се активно вклучени во процесот на епидемилошка анализа, лабораториска потврда и изолација на суспектниот случај.     Комисијата за заразни болести препорача воведување мерки изолација/карантин и тоа: изолација […]

Вести Македонија Ударни вести

АХВ: Одбегнувајте ги додатоците кои не стојат во ладилник – мајонез, кечап, сосови, преливи

  Новото најавено зголемување на дневните температури, кои според метеоролозите во одредени региони ќе надминат 40 степени Целзиусови, ги зголемуваат ризиците од појава на труење со храна. Високите температури претставуваат потенцијална опасност и за здравјето на животните доколку за нив, навреме не се преземат мерки за обезбедување на доволни количини безбедна храна и вода за […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Портокалова фаза: Се препорачува ослободување од работа на најранливите категории население

  Министерството за труд и социјална политика ги повикува работодавачите, негователите и воспитувачите во градинките, вработените во Центрите за социјална работа, во Црвениот крст да ги почитуваат препораките од Министерството за здравство, за заштита на здравјето и превенирање на последиците од топлотните бранови кои следуваат, согласно Акцискиот план на Министерство за здравство за превенирање на […]

Вести Македонија Ударни вести

МЗ: Од четврток до недела портокалова фаза во цела држава

   Согласно добиените информации од метео-алармот на Управата за хидрометеоролошки работи, во следните четири дена – од четврток до недела (21-24.07.2022), територијата на целата држава ќе биде зафатена со високи температури од портокалова фаза и во овој период ќе важат препораките за намалување на ризиците од високи температури, согласно Акцискиот план на Министерство за здравство за превенирање […]