Вести Македонија Ударни вести

Субвенции за микро, мали и средни компании за занаетчии и дигитализација за женско претприемништв

  Министерството за економија објави три јавни повици за субвенции за микро, мали и средни компании за занаетчии и за дигитализација за женско претприемништво. Како што објави на својот Фејсбук профил министерот за економија Крешник Бектеши со јавниот повик за субвенционирање на микро, мали и средни претпријатијаќе се кофинансираат 40% од докажаните трошоци направени за […]

Вести Македонија Ударни вести

Министерство за економија: Да се укине мерката за субвенционирана струjа за прехранбената индустрија

  Министерството за економија испрати предлог – одлука до Владата за укинување на мерката за субвенционирана електрична енергија на компаниите од прехранбената индустрија. Според анализите на Министерството за економија, кај голем дел од компаниите кои што користеа субвенционирана електрична енергија од ЕСМ Продажба по цена од 80 евра за мегават час, нема намалување на цените […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Се замрзнува маржата на огревно дрво и пелети за огрев на 10%

  На предлог на Министерството за економија, Владата на денешната седница донесе Одлука за определување највисоката трговска маржа како посебен услов во трговијата за: огревно дрво од даб; огревно дрво од бука и пелети за огрев. Согласно Одлуката највисоката трговска маржа за овие производи за сите трговци се утврдува во висина најмногу до 10%, објави […]