Алтернатива Настани

Кинотека: Смешната страна на тоталитаризмот, со и без мустаќи на Јиржи Менцл

  РЕТРОСПЕКТИВА НА ФИЛМОВИТЕ НА ЈИРЖИ МЕНЦЛ   Од 1 декември (четврток) до 11 декември (сабота) – Кинотеката, во соработка со Амбасадата на Чешката Република – организира голема рертоспектива на легендарниот чешки режисер и глумец Јиржи Менцл (Jiří Menzel). Оваа ретроспектива ќе биде отворена со филмот СТРОГО КОНТРОЛИРАНИ ВОЗОВИ (Ostře sledované vlaky / Closely Observed […]

Алтернатива Настани

Кинотека: Рертоспектива на легендарниот чешки режисер и глумец Јиржи Менцл

  Од 1 декември (четврток) до 10 декември (сабота) – Кинотеката, во соработка со Амбасадата на Чешката Република – организира голема рертоспектива на легендарниот чешки режисер и глумец Јиржи Менцл (Jiří Menzel). Оваа ретроспектива ќе биде отворена со филмот СТРОГО КОНТРОЛИРАНИ ВОЗОВИ (Ostře sledované vlaky / Closely Observed Trains), дебитантски долгометражен игран филм на Менцл […]